De rechtbank in Mechelen.© Theo Derkinderen

Fraudeurs lichten slachtoffers op via WhatsApp: beklaagde die rekening ter beschikking stelt riskeert twaalf maanden cel

Mechelen -

De correctionele rechtbank in Mechelen boog zich maandag over een dossier van informaticafraude. Edison L., die niet aanwezig was in de rechtbank, stond er terecht omdat hij meewerkte aan emotiefraude via WhatsApp. Hij riskeert een gevangenisstraf van twaalf maanden en een geldboete.

“Het gaat om fraude waarbij er berichtjes worden gestuurd via WhatsApp”, verduidelijkt het openbaar ministerie. “Die berichtjes zijn zogezegd afkomstig van een kind van het slachtoffer. In de berichten wordt de indruk gewekt dat er dringend geld moet worden overgeschreven. Beklaagde Edison L. stelde zijn rekening ter beschikking van de bende phishers en haalde zelf ook een deel van het geld af. Hij was dus niet alleen geldezel, maar ook casher.”

Het parket tilt zwaar aan de feiten en vorderde een effectieve gevangenisstraf van twaalf maanden en een geldboete van 2.000 euro. Een van zijn slachtoffers vroeg ook een morele schadevergoeding van honderd euro. Hoeveel slachtoffers L. precies maakte, is niet helemaal duidelijk. Maar het staat vast dat er soms grote bedragen via zijn rekening versluisd werden. Zo maakte een van zijn slachtoffers meer dan 35.000 euro over. De bank kon een deel van dat geld wel tegenhouden.

Edison L. daagde zelf niet op voor zijn proces. De rechter velt een oordeel op 27 februari. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen