Na het bekijken van een filmscène gaan de jongeren er creatief mee aan de slag.© RR

Daltonatheneum organiseert voortaan filmclub voor studenten: “Jonge mensen via film stimuleren om na te denken over wereld”

Westerlo -

Het Daltonatheneum uit Westerlo organiseert voortaan elke woensdagmorgen een filmclub. Leerlingen kijken er naar films of filmscènes, praten erover en gaan er vervolgens creatief mee aan de slag. Voor de filmische invulling werkt het Daltonatheneum samen met De Filmclub, een project van JEF, een organisatie die jeugdfilm promoot.

Marc Peeters

In het Daltonatheneum krijgt elke leerling de kans om rond eigen talenten en interesses te werken. Twintig leerlingen kozen vol overtuiging voor de filmclub. Dat is meer dan zomaar wat film kijken. “We leggen bijvoorbeeld de focus op geluid”, verduidelijkt de begeleidende leerkracht Katrien Van der Veken.

“De leerlingen kiezen dan een scène uit een film en maken zelf alle geluiden, met hun stem of met materialen die ze zelf verzamelen. Of ze kruipen in de rol van een personage, verzinnen een nieuw einde of maken een filmposter. Uiteraard mogen de leerlingen ook zelf voorstellen doen.”

De films worden via streaming bezorgd door De Filmclub. Er komen heel wat verschillende genres aan bod: kortfilms, animatiefilms, festivalfilms, enzovoort. JEF was meteen bereid om mee te werken. “Wij willen een venster op de wereld bieden en jonge mensen via film stimuleren om na te denken over de wereld, over film als kunstvorm en over zichzelf. Het Daltonatheneum maakt daar tijd voor tijdens de lesuren. Iets wast best wel uniek is”, klinkt het.

Voor de leerlingen is het dus niet vrijblijvend, maar net dat maakt het alleen maar plezanter. “Het is tof om eens andere films te zien en er ook op een andere manier naar te kijken”, vertelt Tijl Verheyen, student Humane Wetenschappen. “Omdat we nadien ook echt met de inhoud en de vorm aan de slag gaan, ontdek je beter de diepere boodschap. Heel boeiend.”

Op zaterdag 4 februari organiseert de school een infonamiddag over de vernieuwingen in het onderwijs.

www.hetleerlabo.be/daltonatheneum

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners