De nieuwe volkstuin zou komen tussen de bekende roze toren van Klein Veldekens en de laagbouw van MPI Oosterlo vooraan in beeld.© B&R Bouwgroep

Volkstuin brengt buurt en scholen samen rond Astortoren

Geel -

Het Geelse woonzorgcentrum Klein Veldekens van Astor vzw heeft 20.000 euro Vlaamse subsidies gekregen om een volkstuinproject uit te werken. Dat wordt een hele brede samenwerking met buurt en onderwijs.

Hans Otten

In de schaduw van de bekende Astortoren in Geel moet later dit jaar een uitgebreid volkstuinproject tot stand komen. Daarvoor werkt het woonzorgcentrum Klein Veldekens samen met een heleboel partners om tot een groene ontmoetingsplek op de site naast de spoorweg te komen. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft het initiatief zopas een subsidie van 20.000 euro toegekend. “Een mooi bedrag om te starten,” zegt coördinator Kathleen Dillen van het lokaal dienstencentrum Klein Veldekens, “maar voor de uitwerking van ons project gaat het snel opgesoupeerd zijn.”

Gemeenschappelijke moestuin

De bedoeling is om het grasveld tussen de toren en de gebouwen van MPI Oosterlo tegen de spoorweg om te vormen naar een openbare volkstuin. “De gronden zijn eigendom van Astor en MPI Oosterlo, waarmee we in feite een stuk privé-eigendom publiek openstellen en teruggeven aan de buurt”, zegt Kathleen Dillen. “We willen nu nagaan in hoeverre er in de buurt nood is aan een volkstuintje en wie bereid is om een handje te komen toesteken. Het is niet de bedoeling om er aparte perceeltjes van te maken die je individueel kan bewinnen, maar het moet een gemeenschappelijke moestuin worden. Ook een gemeenschappelijke bloementuin en pluktuin zijn gepland. Er komt ook een dierenzone, maar die bakenen we wel af met openingsuren om het voor de dieren rustig te houden.”

Voor de uitwerking gaat Klein Veldekens een samenwerking aan met verschillende onderwijsinstellingen. Twee studenten van hogeschool Thomas More maken bij wijze van bachelorproject het ontwerp, studenten van KU Leuven in Geel ontwierpen de pluktuin, de leerlingen van Sint Jozef Geel staan later in voor de aanleg van het geheel. “Maar we hopen dat de leerlingen tijdens vrije momenten ook hun weg naar onze site vinden. Over jongeren wordt nogal eens geklaagd dat ze bij gebrek aan ruimte tijdens de middag maar wat rondhangen, maar hier zijn ze heel welkom.”

Samenwerkingen

Ook de Geelse Biebond zet mee de schouders onder het initiatief en wil er een bijenhal neerpoten. “Daarnaast zijn er ook samenwerkingen met vzw Arktos (jongeren in kwetsbare situaties, red.) en vzw Pasform (vormingsorganisatie voor personen met een verstandelijke beperking, red.). Ook onze eigen bewoners van het woonzorgcentrum worden uiteraard betrokken. Op die manier spreken we een heel brede groep aan”, zegt Kathleen Dillen. “Ja, sinds we in februari vorig jaar het eerste idee hiervoor kregen, hebben we er heel hard aan gewerkt. Want om aanspraak te kunnen maken op de Vlaamse subsidies moest een uitgebreid dossier met zelfs een jaarplanning worden opgemaakt.”

Wie interesse heeft in de plannen of zelfs een handje wil toesteken, kan op donderdag 9 februari om 19u terecht op het ‘denkmoment’ in de grote zaal van het lokaal dienstencentrum Klein Veldekens, Groenhuis 55.

Naast Klein Veldekens kreeg ook MPI Oosterlo een Vlaamse subsidie voor de uitwerking van een volkstuin in de schoot van het project BuitenMaten in Geel-Oosterlo.

kleinveldekens.info

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners