Dries, Liz en hun kinderen Wolf, Nora en Ida samen aan de eettafel. Langs de kleurrijke glasramen en de koepel stroomt het licht rijkelijk naar binnen.© Frederik Beyens

Binnenkijken bij Dries en Liz, die een statig herenhuis met muur- en plafondschilderingen naar eigen hand zetten

Hun liefde voor Borgerhout bracht Dries en Liz naar een van de oudste straten van het district. Samen met hun drie kinderen wonen ze in een statig herenhuis – inclusief muur- en plafondschilderingen – in de Oedenkovenstraat. “We hebben niet alleen een prachtig huis, maar wonen ook in een zalige buurt. Borgerhout heeft alles wat een gezin zich kan wensen.”

Hanna Van Thienen

INFOFICHE

Bouwjaar: 1906 of 1908

Gekocht in: 2016

Bewoonbare oppervlakte: 270 m²

Weetje: “Een leuke ontdekking na de aankoop was de ingemetselde wijnkelder.”

Via via kenden ze de vorige eigenaars. Zo hadden Dries en Liz het geluk om hun toekomstige huis te kunnen bezoeken nog voor het op de markt kwam. “Terwijl Liz boven aan het rondkijken was, zei ik beneden tegen de eigenares dat we het wilden kopen. We waren toen amper 15 minuten binnen.” Dries was zeker van zijn stuk. En gelukkig maar. “Amper 5 minuten later belde er iemand aan die het huis ook wilde kopen. We waren hem nét voor.”

Het huis rechts met de dubbele witte voordeur is de woning van de familie Luyten.© frederik beyens

En zo komt het dat Dries en Liz vandaag in de straat wonen die vernoemd werd naar de eerste burgemeester van Borgerhout. “Ons huis dateert uit het begin van de twintigste eeuw, zoals een groot deel van de huizen in de straat.” De panden op de hoek met de Kroonstraat zijn veel jonger. “Daar viel tijdens de Tweede Wereldoorlog een V-bom. Die heeft veel woningen verwoest en slachtoffers gemaakt.”

In het huis van Dries en Liz zijn veel originele elementen bewaard gebleven. Denk: marmeren schouwmantels, parketvloeren en moulures. Maar het meest opvallend zijn toch de muur- en plafondschilderingen. “Bij ons eerste bezoek waren we vooral onder de indruk van de kamer vooraan. Door de schilderingen op het plafond en de spiegel die is ingewerkt in de schouw. Bij veel soortgelijke huizen werden de plafonds door de jaren overschilderd. Wij zijn dat zeker niet van plan.”

De plafondschilderingen willen Dries en Liz zeker behouden.© Frederik Beyens

Wie de oorspronkelijke bewoners waren van hun huis, en dus de opdrachtgevers voor de schilderingen, weet het koppel niet. “Het enige wat we weten is dat de oorspronkelijke bewoners Joods waren. Een paar jaar geleden stonden hier Joodse mensen uit Polen voor de deur met oude foto’s. Er zou familie van hen in ons huis hebben gewoond, maar het precieze verhaal kennen we niet. Zij spraken geen Engels en wij geen Pools, dus het was moeilijk communiceren.”

Het huis was al grondig gerenoveerd toen Dries en Liz het kochten. “De keuken en badkamer waren volledig nieuw. Die hebben we behouden. Onze belangrijkste toevoegingen zijn drie meubels van interieurarchitect Dries Otten. Hij heeft ze voor ons ontworpen, ze passen perfect bij wie we zijn.”

Wonen in een herenhuis, het was een lang gekoesterde droom van Dries en Liz. “We zijn gevallen voor de charme van dit huis. We zagen onze kinderen hier al rondlopen nog voor we het hadden gekocht.”

Achter de blauwe bol op het meubel van Dries Otten schuilt een drankenkast.© Frederik Beyens

Muurschildering in wintertuin

© Frederik Beyens

Een plekje waar dochter Nora graag vertoeft, is de wintertuin, tussen de keuken en de stadstuin. “We hebben er een loungezetel gezet. Hier zit ze graag te lezen.” De muurschildering zorgt voor een instant-zomergevoel. “Als je goed kijkt, zie je hoe de wand door de jaren poreuzer is geworden, maar we proberen de schildering zo goed mogelijk te bewaren.”

Relaxen op een schapenvel

© Frederik Beyens

Tussen de keuken en de tuin is een groot raam met een bankje. “Een leuke plek om te zitten, met uitzicht op onze stadstuin”, zegt Dries. De keuken is heel ruim. “We vertoeven hier vaak met het hele gezin. Dan maken de kinderen aan tafel hun huiswerk, terwijl wij koken.” In dit gedeelte werd de vloer door de vorige eigenaars vernieuwd. “In de leefruimtes ligt wel nog het originele parket. Supermooi, maar jammer genoeg flinterdun. Dat kregen we te horen toen we de planken lieten opschuren.”

Slapen naast Dries Otten

© Frederik Beyens

De ruime slaapkamer van Dries en Liz bevindt zich vooraan op de eerste verdieping. Door de drie hoge ramen valt veel licht binnen. “In de zomer zitten Liz en ik hier soms in de ochtendzon te ontbijten op ons balkon. Dan zie je de buren wel kijken”, glimlacht Dries. De kledingkast is van de hand van de Antwerpse interieurarchitect Dries Otten. Er zit een plantenbak in verwerkt. “Dat was Liz haar idee, zij is zot van planten.”

Pinguïn in bad

© Frederik Beyens

Centraal in de badkamer staat een gietijzeren bad op pootjes. De ruimte is een pareltje, en niet alleen in de ogen van Dries en Liz. “Onze badkamer heeft al meermaals dienst gedaan als decor voor reclamespots. Een energiebedrijf heeft er eens een pinguïn in gezet. Met Photoshop, hé”, knipoogt Dries.

Bio gezin

Dries Luyten (34) is freelancefotograaf, zijn vriendin Liz Michiels (39) werkt voor de stad Antwerpen. Na een zoektocht van twee jaar verkochten ze hun te kleine huis aan de Schijnpoort om in Borgerhout te komen wonen, de plek waar Dries is opgegroeid. Ze vonden er een prachtig herenhuis, met meer dan ruimte genoeg voor hun kinderen Wolf (11), Nora (9) en Ida (7).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER