Themabeeld.© Frank Muller / HH

DISCUSSIE. Verplicht uittreksel uit strafregister voor iedereen die met kinderen werkt: goed idee?

Vanaf deze week moet iedereen die met kinderen en jongeren werkt, een uittreksel uit het strafregister voorleggen. Als daar veroordelingen in staan voor grensoverschrijdend gedrag tegenover minderjarigen, moeten de clubs en jeugdorganisaties zelf oordelen of die persoon nog wel aan de slag kan.

red

LEES OOK. Clubs moeten nagaan of trainers verleden van misbruik hebben: “Is dat echt onze taak? Wij zijn de politie niet”

Vanaf woensdag is een zogenaamd “uittreksel strafregister model 596.2” nodig voor alle voetbaltrainers, ploegafgevaardigden, regisseurs in het jeugdtheater, koorleiders en iedereen die op geregelde basis met jongeren en kinderen in contact komt in een vereniging. “Ieder kind dat we op die manier het trauma van fysieke of psychische mishandeling besparen, is een overwinning”, zei Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) daar al over.

Dat model 596.2 is, kort gezegd, een strafblad, al staat niet alles erop. Het gaat vooral om veroordelingen die te maken hebben met feiten tegenover minderjarigen.

Vind jij het een goed idee dat er zo’n verplichting komt? Waarom wel/niet?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER