Boris Johnson had “buitengewoon” telefoongesprek met Poetin voor Russische inval: “Ik wil jou geen pijn doen, maar…”

Voormalig Brits premier Boris Johnson beweert in een BBC-documentaire dat de Russische president Vladimir Poetin hem bedreigd heeft in een telefoongesprek, voorafgaand aan de Russische inval in Oekraïne. “Ik wil jou geen pijn doen, maar met een raket zou het maar een minuut duren”, zou Poetin gezegd hebben.

adbBron: BELGA, BBC

Het “heel lange” en “buitengewone” telefoongesprek vond volgens Johnson plaats in februari vorig jaar, nadat hij als toenmalig Brits premier een bezoek gebracht had aan Kyiv in een poging om de westerse steun voor Oekraïne duidelijk te maken toen er toenemende ongerustheid ontstond over een Russische inval. Volgens Johnson waarschuwde hij Poetin, die “heel familiair” sprak, dat de oorlog een “totale catastrofe” zou zijn.

LEES OOK. Directeur van Vlaams Vredesinstituut heeft begrip voor leveringen aan Oekraïne: “Extra wapens zijn logische keuze”

Johnson zegt dat hij Poetin gewaarschuwd had dat strengere westerse sancties zouden volgen als hij Oekraïne zou binnenvallen. Hij zou de Russische leider ook duidelijk gemaakt hebben dat de escalatie alleen maar voor meer westerse steun voor Oekraïne zou zorgen en dat dit “meer NAVO, niet minder NAVO” aan de Russische grenzen zou betekenen. Oekraïne zelf zou overigens niet “in de nabije toekomst” tot de NAVO toetreden, zei Johnson aan Poetin.

“Hij bedreigde me op een bepaald moment en zei: ‘Boris, ik wil je geen pijn doen, maar met een raket zou het slechts een minuut duren’ of zoiets. Prettig”, vertelt Johnson aan BBC. “Maar ik denk door zijn zeer ontspannen toon en zijn indruk van afstandelijkheid, dat hij gewoon meespeelde met mijn pogingen om hem te doen onderhandelen.”

De BBC-documentaire over Poetins interacties met wereldleiders zal maandagavond uitgezonden worden.

LEES OOK. Oekraïense militair revalideert al vier maanden in Antwerps ziekenhuis: “Ik lig hier al die tijd alleen, zonder mijn vrouw en drie zonen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER