© AP

Schilderij van Antwerpse barokschilder Van Dyck dat vol vogelpoep in schuur stond nu voor miljoenen geveild

Het schilderij van de bekende schilder werd gevonden in een schuur in Amerika en was besmeurd met vogelpoep. Na een opknapbeurt is het op een veiling in New York onder de hamer gegaan voor zowat 3,1 miljoen dollar (2,85 miljoen euro. Dat heeft het veilinghuis Sotheby’s bekendgemaakt. De vorige eigenaar had het indertijd op de kop getikt voor 600 dollar.

ltoBron: BELGA, AD

Het olieverfschilderij is een studie die Van Dyck maakte voor zijn schilderij St Jerome, dat in het bezit is van het Museum Boijmans van Beuningen in de Nederlandse stad Rotterdam. Het werk beeldt een naakte oudere man af die op een kruk zit. Het is een van de slechts twee grote studies die van Dyck maakte van levende modellen, zegt Sotheby’s. Het is waarschijnlijk geschilderd tussen 1615 en 1618, toen van Dyck nog een jonge kunstenaar was die samenwerkte met Peter Paul Rubens in Antwerpen. 

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN werd het werk eind vorige eeuw ontdekt in een boerderijschuur in Kinderhook, in de Amerikaanse staat New York. De man die het vond, Albert Roberts, was een gepassioneerd verzamelaar van ‘verloren’ stukken. Hij kon het kopen voor 600 dollar. Niet lang daarna noemde een kunsthistorica de studie in een artikel een “verrassend goed bewaard gebleven” werk van van Dyck. Maar volgens de overlevering zat de achterkant van het werk wel vol vogelpoep.

Het schilderij is verkocht, nadat het door de nalatenschap van Roberts aan Sotheby’s was aangeboden. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Albert B. Roberts Foundation Inc, die volgens het veilinghuis financiële steun verleent aan kunstenaars en goede doelen. 

Antoon van Dyck werd in 1599 geboren in Antwerpen en overleed in 1641 in Londen.  In dezelfde veilingsessie werden ook werken van Agnolo Bronzino, Titiaan en Melchior de Hondecoeter verkocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER