Voorzitter Swa Eliaerts en penningmeester Rosine Pluym flankeren de kampioenen van hun WAC Team.© Elke Lamens

WAC Team stelt nieuwe jeugdploegen en kampioenen voor

Brecht -

Meer dan honderd jonge renners mochten dit weekend het podium van OC ’t Centrum in Sint-Lenaarts bestijgen in truitjes met de legendarische ‘Merci Poupou’-kleuren. WAC Team Brecht telt wel wat kampioenen in de rangen. De samenwerking met Christoph en Philip Roodhooft van Alpecin Deceuninck loopt ook in 2023 voort.

Het WAC Team telt meer dan honderd jonge renners van miniemen tot juniors. Voor de ploegvoorstelling 2023 liep OC ’t Centrum vol met trotse ouders die hun zonen en enkele dochters zagen blinken op het podium.

“Hoewel het toch nog steeds vooral een mannensport is, beginnen toch ook al wat meer meisjes met wielrennen”, vertelt voorzitter Swa Eliaerts. “Komend jaar gaan we daar ook meer op focussen. Ex-renster Veronique Belleter is ploegleidster van de meisjes.”

De meisjes bij WAC Team, Sanne Laurijssen (wit truitje) werd provinciaal, Vlaams en Belgisch kampiopen veldrijden bij de nieuwelingen.© Elke Lamens

Belgisch kampioene

Nieuweling Sanne Laurijssen uit Sint-Antonius-Zoersel prijkt op de groepsfoto met haar truitje als Belgisch kampioene veldrijden. Die titel behaalde ze op 14 januari. In september werd ze ook provinciaal kampioene en nu al is zeker dat ze ook Vlaams kampioene is. Ze fietst al sinds haar tiende en heeft het talent van geen vreemden. Haar tante en nonkel zijn Loes Sels en Koen Diels. “Het is op een vakantie begonnen en ik had meteen de smaak te pakken”, bekent ze.

Sinds Sanne bij WAC Team zit, neemt ze deel aan wedstrijden. Zo leefde ze afgelopen tijd naar het Belgische kampioenschap toe. “Ik hoopte wel te winnen, want ik wist dat ik kans maakte. Maar ook echt kampioen worden, is fantastisch.” Haar voorkeur gaat uit naar het veldrijden. “De weg is langdradig, het terrein van veldrijden biedt meer variatie”, legt ze uit.

Bij de juniors rijden nu ook al vier meisjes. Twee daarvan zijn bij WAC geplaatst door Christoph en Philip Roodhooft van Alpecin Deceuninck. “Zo is doorstroming van de jeugd naar de U23 en Elites verzekerd”, meent de voorzitter. Het WAC Team leverde al heel wat profrenners af zoals Niels Vandeputte, Tom Van den Bosch, Witse Meeussen, Lennert Belmans en Aaron Dockx.

WAC Team stelt zijn ruim honderd jeugdrenners voor in OC ’t Centrum.© Elke Lamens

Gouden label

Het WAC Team is een van de oudste wielerclubs in Vlaanderen en bestaat al 83 jaar. Het werd in 1940 opgericht in Hoboken als ‘Wieler- en supportersclub Hoboken’. Vier jaar later veranderde de naam in ‘Wieler- en Atletiekclub Hoboken’. Jos De Beuckelaar uit Sint-Lenaarts werd in 1947 de eerste Belgische kampioen voor WAC. Dat jaar ontstond ook de eerste onderafdeling ‘Hoop op zege Sint-Lenaarts’. Later volgde nog ‘Hoop op d’ overwinning Brecht’.

In 1983 groeide secretaris Swa Eliaerts door als voorzitter van de club. Dat is hij tot op vandaag gebleven. “Ik begon in 1965 te koersen en heb dat zeven jaar gedaan”, vertelt hij. Sinds enkele jaren heeft het WAC Team in Brecht zijn thuishaven. “De meeste renners komen uit de Kempen en Noorderkempen. Het was dan ook een logische verhuizing van Hoboken naar Brecht waar al een afdeling bestond.” De club behaalde ook voor 2023 het gouden label als jeugdvriendelijke wielerclub.

(Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners