De stuwende krachten achter vzw Feestvarken Tineke Leffelaer en Koen Hendrickx tussen de cadeautjes voor de feestvarkens.© Marc Peeters

Feestvarken vzw is verhuisd naar Lille: “Ieder kind verdient een verjaardagsfeest, daar blijven we ons voor inzetten”

Lille, Malle -

Met een dankfeest voor de vrijwilligers heeft de vzw Feestvarken haar nieuwe thuishaven op Balsakker in Lille officieel in gebruik genomen. “Ons gebouw in Malle was te klein geworden”, weten Koen Hendrickx en Tineke Leffelaer, de stuwende krachten achter de organisatie. In de voormalige Aveve in Lille is er voldoende ruimte om materiaal op te slaan en pakketjes voor een geslaagd verjaardagsfeestje samen te stellen.

Marc Peeters

Feestvarken vzw is een organisatie die kinderen in armoede een fijne verjaardag wil bezorgen en in scholen en bedrijven sensibiliseringsacties voert rond armoede. “De bal ging aan het rollen in 2013”, zegt Koen Hendrickx. “Tijdens een kamp met de jeugdbeweging KSA organiseerden enkele leidsters toen een verjaardagsfeestje voor een van de kinderen dat mee was. Het kind was blij, maar reageerde ook heel emotioneel omdat ze nog nooit een verjaardagsfeestje had meegemaakt. De ouders hadden daar financieel gezien niet de middelen voor. Ik werkte toen nog bij het OCMW in Malle. De leidsters kwamen er informeren of er iets kon gedaan worden voor kinderen in deze situatie.”

Het probleem is gekend en is er de afgelopen jaren zeker niet kleiner op geworden. Sommige kinderen in armoede gaan op hun verjaardag simpelweg niet naar school omdat ze geen cadeautjes of uitnodigingen voor een feestje kunnen uitdelen. Hun feestdag gaat onopgemerkt voorbij. “Daar spelen we met Feestvarken op in. We bezorgen de ouders een pakket met een waarde van zo’n 45 euro. Daarin zit een cadeautje voor het kind, maar ook materiaal om thuis een klein feestje te organiseren. Uitnodigingen, snoep, koekjes, materiaal om een cake te bakken, bordjes en bekers: dat soort dingen.”

Een aantal van de vrijwilligers die zich voor Feestvarken inzetten.© Marc Peeters

Feestvarken vzw heeft het druk. Vorig jaar werden er 3.511 verjaardagspakketten uitgereikt in veertig gemeenten. Deze gemeenten liggen voornamelijk in de provincie Antwerpen, maar het initiatief deint ook uit naar de andere provincies. “De kinderen die de steun van Feestvarken kunnen gebruiken, worden ons gesignaleerd door onder meer de OCMW’s, het Rode Kruis of andere partnerorganisaties. We stellen geen voorwaarden en proberen iedereen blij te maken”, klinkt het.

Duizenden pakketten uitdelen, kan uiteraard niet zonder dat daar inkomsten tegenover staan. “Gelukkig beschikken we over sponsors en partnerbedrijven en worden we gesteund via de OCMW’s. Daarnaast zijn vrije giften ook blijvend welkom.”

Bewustmaking

De organisatie wil ook inzetten op bewustmaking. “Voor kleuters ontwikkelden we samen met kinder- en jeugdboekenschrijfster Kathleen Amant het boek Feestvarken. Ondanks het thema armoede brengt dit boek toch een positief verhaal waarin vriendschap centraal staat”, legt Tineke uit. Voor de lagere school en het secundair onderwijs zijn er aangepaste pakketten.

“Als goed doel en sociale onderneming zoeken we voor iedereen een meerwaarde, ook voor bedrijven. Daarom bieden we teambuildingformules aan.” Om de naambekendheid van de organisatie wat aan te zwengelen, is er ondertussen ook een Feestvarken-streekbiertje op de markt gebracht.

feestvarkenvzw.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners