Er waren dit jaar incidenten met vuurwerkbommetjes in Oostmalle, die de burgemeester ook ontoelaatbaar noemde.© Robin Utrecht

Burgemeester reikte 15 vergunningen uit voor vuurwerk op oudjaar, Progressief Malle vindt dat veel

Malle -

Raadslid Lennert Vorsselmans (Progressief Malle) stelde tijdens de gemeenteraad vragen over het vuurwerkbeleid tijdens de voorbije oudejaarsnacht. Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) legde uit dat er vijftien vergunningen werden uitgereikt en lichtte ook toe waarom.

In veel gemeenten geldt al een vuurwerkverbod van oud op nieuw. Ook in Malle is vuurwerk verboden, zo staat in het politiereglement, behoudens machtiging van de burgemeester. “Er is altijd vuurwerk geweest op oudjaar in Malle”, zegt burgemeester Van Looy. “Wij hebben vijftien vergunningen uitgereikt omdat dat ons zo de kans bood voorzorgsmaatregelen te nemen, inclusief tijdslot. Daar konden omwonenden met huisdieren dan rekening mee houden.”

De burgemeester geeft wel toe dat de politie andere prioriteiten heeft in de oudejaarsnacht dan te controleren of de uitgereikte vergunningen worden nageleefd. “Er is dit jaar redelijk veel geknald”, zegt Lennert Vorsselmans (Progressief Malle). “Aan het kruispunt van de Lierselei en de Antwerpsesteenweg in Oostmalle werden zelfs vuurwerkbommetjes naar auto’s op straat gegooid. Komt het omdat het jeugdhuis dit jaar door de financiële kosten heeft afgezien van het afsteken van vuurwerk dat mensen zomaar op hun eigen begonnen?”

“Zou het geen idee zijn om volgend oudjaar een toekenning te geven aan een vereniging of organisatie om op een veilige plaats vuurwerk af te steken, waar de mensen dan naar kunnen komen kijken, met drank- en eetstandjes zodat de organisator er iets aan verdient? Dan krijgt het ineens een sociaal karakter.”

Burgemeester Sanne Van Looy veroordeelt het gooien van bommetjes naar wagens en zegt dat als iemand met een vergunning voor deze overlast heeft gezorgd, hij komend oudjaar geen vergunning meer krijgt. “Maar een totaalverbod dat niet volledig te handhaven is, zorgt voor verwarring en onbegrip. Iets collectiefs organiseren kan zeker, maar is niet eenvoudig. In Zoersel hebben ze vorig jaar na een oproep geen kandidaten gevonden.” (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners