Lou’k up-initiatiefneemster Kathleen met haar man Koen en dochter Dot.© Marc Peeters

Lou’k up, dat zich richt op afscheidsmomenten voor overleden kinderen, bestaat drie jaar

Herentals -

Het Lou’k up-huis op de Watervoort in Herentals bestaat drie jaar. Initiatiefneemster Kathleen Weuts vierde dat nieuws afgelopen zondag met de organisatie van een open huis-moment. “We willen nog meer duidelijk maken dat iedereen welkom is in onze warme en zonnige thuis waar rouw en afscheid een gouden randje krijgen”, zegt Kathleen. Lou’k up is onder meer gespecialiseerd in afscheidsmomenten voor overleden kinderen.

Marc Peeters

Kathleen Weuts is ervaringsdeskundige. In 2015 verloor ze haar elf maanden oude zoontje Lou in een verkeersongeval. “We stelden toen vast dat er bijzonder weinig mogelijkheden waren om van zo’n verschrikkelijk afscheid toch nog iets hartverwarmends te maken. We hebben dat toen zelf inderhaast moeten organiseren.”

“Tijdens de maanden die volgden, vroegen mijn man Koen en ik ons af hoe we verder moesten leven. Tot het voor ons duidelijk werd. De vrolijkheid van Lou en zijn warmte moesten een verlengstuk krijgen. En zo werd Lou’k up geboren. Want ongeacht wat je meemaakt, de zon zal altijd blijven stralen en zijn warmte afgeven zodat je voorzichtig weer vooruit kan gaan.”

Weuts ging verschillende opleidingen volgen en biedt ondertussen haar diensten aan als uitvaartplanner, afscheidsspreker, rouwcoach en traumatherapeut. Sinds 2020 beschikt Lou’k up over een eigen stek waar intieme en warme plechtigheden kunnen georganiseerd worden. “De start was moeilijk. 2020 is de geschiedenis ingegaan als het eerste coronajaar. Ook afscheidsplechtigheden werden toen stevig aan banden gelegd en ook wij lagen dus praktisch zo goed als plat. Nadien is het gegroeid.”

Kathleen wil van elk afscheid iets hartverwarmends maken.© Marc Peeters

Lou’k up is gespecialiseerd in afscheidsplechtigheden, maar focust vooral op kinderen. En overlijdens bij kinderen zijn jammer genoeg heus niet zo uitzonderlijk. “De afgelopen anderhalve maand hebben we een zevental plechtigheden gehad. Dat gaat dan van kinderen die in een gevorderde fase van de zwangerschap overleden zijn tot 21-jarigen. Klassieke begrafenisondernemers hebben vaak wat schroom om zo’n plechtigheid vorm te geven. Vaak worden er bij een afscheid veel foto’s getoond en een levensverhaal verteld, maar wat zeg je over een kindje dat maar even heeft geleefd.”

Van 15 weken tot 100 jaar

Volgens Kathleen verdient iedereen een hartverwarmend, uniek en persoonlijk afscheid. “De jongste voor wie we een afscheidsviering mochten organiseren, is overleden na 15 weken zwangerschap, de oudste dame was een fiere 100-jarige.”

“Er zijn al meerdere dingen gedaan. Een afscheidswandeling voor een doorwinterde wandelaar, een kampvuur voor de leider van een jeugdbeweging of een muzikaal afscheid voor een fervente festivalganger: er is heel veel mogelijk. We zetten de overledenen en hun leven centraal, zodat we er samen een stralend afscheid van kunnen maken.”

Kathleen maakt ook toekomstplannen. “We bieden bijvoorbeeld ook workshops aan of organiseren inspiratiecafés. Momenteel vinden die plaats in de ruimte waar we ook afscheidsplechtigheden organiseren. Als die elkaar snel opvolgen, vraagt dat praktisch gezien telkens wat reorganisatie. Met wat meer plaats, kunnen we dat vlotter organiseren.”

www.loukup.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners