Arthur ‘Tuur Hesp’ Goris (midden) en zijn vrouw Liliane Lievens komen overnemer Kenny Sterckx een hart onder de riem steken bij de doorstart van het marktkraam Tuurke Hesp.© Hans Otten

Tuurke Hesp maakt herintrede op markt: “Vannacht maar twee uur geslapen”

Herentals, Grobbendonk -

Door gezondheidsproblemen zag Arthur ‘Tuurke Hesp’ Goris zich na een halve eeuw genoodzaakt zijn marktkraam te verkopen. Maar zondag stond de mobiele handel met vleeswaren weer op het marktje, dankzij Kenny Sterckx.

Hans Otten

Arthur Goris (75) kreeg tijdens zijn vakantie in Tenerife in november plots met een ernstig gezondheidsprobleem af te rekenen, waardoor zijn karakteristieke marktkraam met het opschrift Tuurke Hesp na een halve eeuw plots uit het marktbeeld verdween. Maar zondag dook ze weer op de Herentalse versmarkt op. Toen rond de jaarwisseling het bericht verscheen dat de handel over te nemen stond, was Kenny Sterckx (43) met een bedrijf in Grobbendonk een van de eersten die op de deur kwam kloppen. Hij nam niet alleen de wagen en koelsystemen over, maar ook de vaste leveranciers én naam.

Tuur en zijn echtgenote Liliane Lievens komen zondagochtend de overnemer groeten. De flinke rij klanten voor het kraam doet hen zichtbaar deugd. ”We zijn echt heel blij dat het meteen weer marcheert”, zegt het echtpaar. “Kenny toonde zich vanaf het begin enorm enthousiast en gedreven om het kraam over te pakken. Dat hij niet alleen de naam, maar ook al de rest wil behouden, vinden we echt heel mooi. Gisteravond (zaterdag, red.) stuurde hij nog foto’s door van hoe hij alles had geschikt. Dat appreciëren we heel erg. En dat hij de klanten nu bij de doorstart met een glaasje en hapje verwent, vinden we ook knap.”

Zenuwen

Arthur wacht over ruim een maand een hele zware ingreep aan de rug, maar stond zondagochtend om 6u al in op het marktterrein in de Augustijnenlaan. “Ik was gisteren (zaterdag, red.) verschrikkelijk zenuwachtig”, zegt de enige echte Tuurke Hesp. “Kenny blijkbaar ook, want hij zei dat hij vannacht maar twee uur geslapen heeft. Ik maakte me zorgen dat hij moeite zou hebben om de wagen met zijn pick-up op zijn plaats te krijgen, die heeft dat nog nooit gedaan. Maar ik vind dat ze het heel goed doen op hun eerste dag.”

Het voortzetten van het marktkraam in speciale vleeswaren zoals hesp, worsten, geperste kop, spek zoals buikspek en Kempens spek, en bloedworsten, is maar een van de vele activiteiten waarin Kenny Sterckx actief is. “Ik heb enkele jaren geleden zelf een faillissement meegemaakt en besloot daarna dat ik maar beter mijn werkzaamheden kon diversifiëren. Op die manier ben ik niet afhankelijk van één sector. Tijdens corona ben ik zo bijvoorbeeld plexischermen beginnen produceren. Daarnaast ben ik ook actief in de evenementenbouw. Daar ben ik het gewoon geraakt om onmogelijke uren te werken.”

Varkensvlees

Sterckx’ bezigheid die het nauwst bij het marktleven aansluit, is de uitbating van twee foodtrucks. “Daarmee staan we soms op tot wel acht feestjes in één weekend”, zegt de ondernemer. “Het marktkraam van Tuurke Hesp past ook perfect in ons verhaal van Billy Pork, eigen varkensvlees zoals traag gegaard buikspek en pulled pork. Die serveren we nu als warm hapje naar aanleiding van onze start, maar het is de bedoeling dat we die op termijn als een nieuw product in de wagen willen presenteren. Aan het aanbod van Tuurke Hesp wijzigen we niets, dat heb ik ook aan Tuur beloofd. Het is alleen de bedoeling er op termijn mondjesmaat zaken aan toe te voegen. Voortaan doen we naast de markten in Herentals ook enkele in de Noorderkempen aan. We hopen op termijn toch zeker zes markten per week te doen.”

www.tuurkehesp.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners