Het was bij momenten dringen voor de deels gecamoufleerde ramen van het Sint-Willebrordushof. — © Lode Rubberecht
Sint-Willebrordushof blijkt goede schuilplaats om vogels te beloeren
Zo’n twintigtal inwoners van Schilde en omgeving kwamen Lode Rubberecht van Natuurpunt Schijnbeemden helpen met vogelstellen, in het kader van de nationale telactie van Natuurpunt. De activiteit vond voor het eerst plaats in het Sint-Willebrordushof.
© Lode Rubberecht
“De opkomst was meteen aardig, zeker gezien de nieuwe locatie”, evalueert Lode Rubberecht, die ook de handen vol heeft met de paddenoverzet. “Onder de tellers bevonden zich nogal wat kinderen. Onze gasten zagen in de bosrijke omgeving onder meer doomklever, boomkruiper, pimpelmees, koolmees, kuifmees, roodborst, ekster, heggenmus en eekhoorn voorbijschieten aan de uitgestalde voedertafels.”
Lode en andere natuurkenners gaven de nieuwelingen tekst en uitleg over de waargenomen soorten. Er was ook een klein winkelstandje ingericht waar de bezoekers zelf voer en voedersystemen konden kopen. De opbrengst van deze activiteit gaat naar de werking van Natuurpunt Schijnbeemden, kern Schilde.
Nieuwe aankoop
Meteen is het nieuwe lokaal van Natuurpunt Schijnbeemden in gebruik. De gemeente Schilde en Natuurpunt kochten vorig jaar samen het voormalige katholieke jeugdcentrum en kampplaats Sint-Willibrordushof aan, aan de Sint Willebrorduslaan.
De meeste oude gebouwen werden afgebroken en de natuur krijgt er nu de kans om tot bloei te komen. Natuurpunt is in 2018 gestart met de gerichte aankoop van natuurgebieden zoals het Gravinnenbos, Lage Haar, Den Inslag, Putse Heide, Moerhoflaan, Verbrand Bos en Wolvenbos, allemaal in Schilde. Het recent verworven domein Sint-Willibrordushof, tussen het fort van ’s-Gravenwezel en de Turnhoutsebaan, sluit mooi bij deze gebieden aan.
Onder meer deze boomklever werd gespot. — © Lode Rubberecht
Sint-Willibrordushof werd tussen de twee wereldoorlogen opgericht door de gelijknamige Antwerpse parochie. Stadsjongeren konden er in de zomer hun longen vol frisse lucht pompen en ravotten in de groene omgeving.
Tijdens de oorlog namen achtereenvolgens Belgische en later Duitse militairen er hun intrek. Daarna werd het een verblijfscentrum voor jeugdkampen, nog steeds beheerd door vrijwilligers van de parochie Sint-Willibrordus.
Het is een ecologisch zeer waardevol plekje naast de al even fraaie houtkant langs de Jan Toomesdreef. In het bos groeien vooral loofbomen zoals els, berk en eik en er broeden talrijke vogels. De Steynhoefsebeek loopt door het terrein en zorgt voor een bijkomende waterbiotoop.
Natuurpunt afdeling Schijnbeemden kocht naast het lokaal ook het bos ter grootte van ruim 1,5 ha. De gemeente Schilde verwierf het kleinere terrein met de gebouwen. (jaa)
© Lode Rubberecht
© Lode Rubberecht
Hoofdpunten
Antwerpse ex-dealer over rauwe wereld van junks, crackpijpjes en spuiten: “Ze bieden zelfs hun lichaam aan om de drugs te kunnen betalen”
Plopsa zet CEO Van den Kerkhof aan de deur: “Iedereen besefte dat Steve hier niet ongeschonden uit zou komen”
Weerman Frank Deboosere (64) over zijn pensioen: “Ik heb een paar interessante voorstellen gekregen”
Veiling van Makro in Deurne brengt 430.000 euro op: “Dit is veel meer dan verwacht”