Het Gevangenismuseum verhuist naar de oude graanschuur in Merksplas-Kolonie. De restauratiewerken zijn gestart. — © ram
Gevangenismuseum heeft ontwerp klaar voor verhaal op andere locatie
In Merksplas-Kolonie is de renovatie gestart van de voormalige graanschuur. Daar krijgt over enkele jaren het Gevangenismuseum een nieuwe stek. Intussen wordt nagedacht over de inrichting en hoe het museumverhaal op de nieuwe locatie gebracht wordt.
Het Gevangenismuseum is nu gehuisvest in de kelder van de landloperskapel. “Vorig jaar hadden we 2.778 bezoekers, gespreid over een periode van 159 openingsdagen”, zegt secretaris Karel Govaerts. “Dat zijn er gemiddeld 17 per dag. Het aantal bezoekers stijgt wel, maar we ondervinden nog steeds de nadelige effecten van de coronapandemie. In vergelijking met 2017 en 2018 zaten we vorig jaar op 40%. Dit jaar verwachten we beterschap, maar het geeft toch stof tot nadenken. Als het museum in de toekomst driehonderd dagen per jaar geopend is, dan komen we met het gemiddelde van vorig jaar aan 5.100 bezoekers. Dat is de helft te weinig voor de financiële haalbaarheid van het nieuwe Gevangenismuseum.”
“Voor het Gevangenismuseum 2.0 kunnen we rekenen op een subsidie van maximum 25.000 euro van Toerisme Kempen. De aanvraag bij Plattelandsontwikkeling is voorlopig geweigerd, maar kan nog financiering krijgen als het project verder is uitgewerkt. Andere mogelijkheden voor subsidiëring zijn we nog aan het onderzoeken”, aldus Karel Govaerts.
Het museum bevindt zich nu in de kelder van de landloperskapel. — © Joren De Weerdt
Levensverhalen
Om het nieuwe museumverhaal vorm te geven, vond in oktober een denkdag plaats met externe adviseurs. “Daar is een concept gemaakt met als rode draad de uitvoering van straffen van de middeleeuwen tot nu. De bedoeling is op zoek te gaan naar themaclusters in chronologische volgorde. Korte levensverhalen van veroordeelden vertellen de bezoeker hoe de strafuitvoering vroeger werkte en hoe zij nu werkt. We zitten nog in de ontwerpfase, die stap voor stap verfijnd wordt. Met korte voorbeelden van deze verhalen kunnen we de vormgever betrekken die de inrichting van het vernieuwde museum hierop kan afstemmen”, legt Karel Govaerts uit.
Vanaf maart is het Gevangenismuseum open op zaterdag en zondag van 13u tot 17u. Een gegidst bezoek kan vooraf gereserveerd worden. Het museum doet ook een oproep naar vrijwilligers om twee per maand een taak op zich te nemen.
© Joren De Weerdt
Hoofdpunten
Verijdelde aanslag had Bart De Wever als doelwit: geradicaliseerde moslimjongeren hadden plannen om burgemeester te vermoorden
Van de afgehakte varkenskop over “smakelijke pannenkoeken” tot bedreigingen na Operatie Sky: De Wever al meermaals geviseerd
STANDPUNT. De aanslag is dan wel verijdeld, toch laat hij sporen na. Voor De Wever én voor ieder van ons
Expert inlichtingendiensten waarschuwt na verijdelde aanslagen: “Jonge extremisten gaan sneller tot actie over”