De winterburendag in de Stuivenbergbaan in Mechelen-Zuid.© Stad Mechelen

Gezellige samenkomsten met buren gaan in stijgende lijn: “Al 106 winterburendagen”

Mechelen -

Gezellige samenkomsten met buren gaan in stijgende lijn in Mechelen. “In 2018 telde de eerste editie van de winterburendag 78 inschrijvingen, terwijl het er dit jaar al 106 zijn”, zegt Rina Rabau Nkandu, schepen van Ontmoeting. De stad moedigt zulke momenten ook aan, onder andere met een aankoopbon.

Sven Van Haezendonck

Zeker na de coronapandemie trad er een grote stijging op in het aantal inschrijvingen voor winterburendagen. “Daarmee willen we alle Mechelaars stimuleren om elkaar in alle gezelligheid te ontmoeten. Het concept is eenvoudig, maar de impact op het samenleven is enorm. Dagen als deze dragen bij tot buurtnetwerken, het verlagen van drempels om elkaar aan te spreken en ontzenuwen eventueel moeilijke situaties”, vertelt schepen Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+).

Daarom zet de stad in op zulke momenten en worden ze aangemoedigd. Wie zich inschrijft, kan rekenen op een aankoopbon van 25 euro van de Oxfam Wereldwinkel. De stad zorgt ook voor affiches en uitnodigingen. En dat slaat aan, want steeds meer buren schrijven zich in.

Extra promotie bij bewoners appartementen

Daarom is het concept gewijzigd. Zo vond de winterburendag vroeger plaats op een vaste dag, 6 januari. Tegenwoordig kunnen Mechelaars zelf de dag kiezen, vanaf het begin van de kerstvakantie tot eind januari. Daarbij promoot de stad de winterburendagen extra bij bewoners van appartementsgebouwen en woonblokken.

“Nu al woont 34% van de Mechelaars in een appartement. En we zullen meer en meer in collectieve woonvormen leven in de toekomst. Ook daar speelt goed nabuurschap een grote rol”, zegt Rina Rabau Nkandu.

In Mechelen-Zuid bijvoorbeeld is het aantal initiatieven bijna verdubbeld. Ook in deelgemeenten Hombeek en Muizen slaat de winterburendag al goed aan. In Heffen, Leest en Walem komt het iets rustiger op gang. “Het concept breidt zich dus ook uit buiten het centrum van Mechelen.”

https://makers.mechelen.be/winterburendag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen