“Meer en meer mensen beseffen dat ze deze babyspullen maar heel even gebruiken”, zegt schepen Gabriella De Francesco.© Stad Mechelen

Babytheek leent in drie jaar tijd meer dan zeshonderd spullen uit: “Ze aankopen is duur en niet duurzaam”

Mechelen -

De babytheek in Mechelen bestaat drie jaar. In die periode leende ze meer dan zeshonderd spullen uit. Ze is drie keer per maand open. “Door ze te delen, belanden ze niet ergens op zolder of vroegtijdig op de afvalberg”, zegt Gabriella De Francesco, schepen van Gezin.

Sven Van Haezendonck

De babytheek is gevestigd in het centrum van de stad, in de Varkensstraat. Daar betrekt ze een pand van de Gezinsbond. Je kan er 286 artikelen lenen, van een badzitje tot een draagdoek. Leden betalen 35 euro per jaar of 5 euro als ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming.

In ruil kan je er een vijftal stuks uitlenen voor een bepaalde periode. Voor de meeste spullen geldt een maximum uitleenperiode van zes maanden. Kleding en speelgoed neemt ze niet aan. “Vorig jaar verwelkomde de babytheek 36 nieuwe leden, veertien aan verminderd tarief omwille van een kwetsbare thuissituatie”, zegt schepen De Francesco (Vld-Groen-m+).

Ook grootouders

Onder de leden bevinden zich niet alleen ouders, maar ook grootouders en zelfs gezinnen die in het buitenland wonen en af en toe familie in Mechelen bezoeken. “Meer en meer mensen beseffen dat ze deze babyspullen maar heel even gebruiken. Ze aankopen is duur en niet duurzaam”, vertelt Gabriella De Francesco.

Voor haar werking kan de babytheek rekenen op vrijwilligers en recent zijn er drie bijgekomen. “Ik probeer meestal tweedehands te kopen. Dingen die ik niet lang nodig heb, leen ik liever uit. Een lidmaatschap van de babytheek kost bijna niet”, zegt vrijwilliger Fiona Craddock. (svh)

https://babytheekmechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners