Paard met verreiker uit brede sloot getild: “Veearts maakt zich sterk dat alles goed komt”

Vorselaar -

De brandweer van Herentals had zaterdagnamiddag de handen vol met een redden van een paard dat in een brede sloot tussen weides was terechtgekomen. Dankzij de verreiker van een landbouwer uit de buurt kon het uitgeputte dier op het droge gebracht worden. Een veearts die ondertussen ter plaatse was gekomen, diende succesvol de eerste zorgen toe.

Marc Peeters

Het waren wandelaars die zaterdag rond 15u in de omgeving van het kasteel de Borrekens in Vorselaar een paard opmerkten in een brede gracht gevuld met water. “Het was duidelijk dat het dier niet op eigen kracht op droge geraakte. We hebben dan naar de 112 gebeld”, getuigt de oproeper. “Ondertussen was het paard door de gracht verder weggelopen tot een paar honderd meter in de velden. Je zag het van op straat nog nauwelijks staan.”

De brandweer kon het dier vrij gemakkelijk benaderen. Het stond tot kniehoogte in het water met de voeten vastgezogen in de modder. “Omdat het paard zich een heel eind van de weg, midden in de velden, bevond, was het niet mogelijk om met onze brandweerwagens tot bij het paard te rijden”, weet brandweercommandant Dirk Geens. “We hebben eerst geprobeerd om met z’n allen het dier met touwen naar de kant te trekken, maar het paard wilde niet meewerken. Wellicht stond het al een poosje in de gracht en was het te vermoeid en verkleumd.” Ook met extra mankracht, geleverd door de arm der wet, lukte het niet.

Hoofd boven water houden

Na een poos ging het paard zelfs liggen en moest de brandweer het hoofd van het rillende dier boven water houden om te beletten dat het zou verdrinken. Ondertussen was er in allerijl een veearts opgetrommeld.

Een landbouwer uit de buurt geraakte met een verreiker wel ter plaatse. Met enige moeite slaagden de hulpverleners erin om een lint onder het paard te trekken. Het lint werd vervolgens vastgemaakt aan de verreiker die het paard uit de zuigende modder kon tillen en op de kant trekken.

Het paard kreeg via een infuus vocht toegediend.© Marc Peeters

Het paard kreeg meteen via een infuus vocht toegediend. De lichaamstemperatuur van het dier bleek gelukkig nog mee te vallen. Het duurde nog even, maar met het vallen van avond vond het paard de kracht om weer op te staan.

“Het werd naar een droge stal gebracht om volledig op adem te komen”, besluit Dirk Geens. “De veearts maakt zich sterk dat het helemaal goed komt met het 20 jaar oude dier. Een opluchting voor iedereen die heeft geholpen. Het is altijd fijn als we zo’n moeilijke interventie met een groot dier in nood succesvol kunnen afronden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners