© Dirk Vertommen

Aantal inwoners in Berlaar neemt opnieuw toe en daar zit het noodopvangcentrum voor niets tussen

Berlaar -

Berlaar sloot 2022 af met 11.943 inwoners. Dat zijn er 223 meer dan eind 2021. Het bewonersaantal stijgt al 34 jaar op rij.

Chris Van Rompaey

Het aantal Berlaarnaars blijft elk jaar toenemen. Sinds 1988 is het bevolkingscijfer in de gemeente elk jaar gestegen. In 2022 groeide het inwonersaantal sterker dan in 2021. Vorig jaar kwamen er 223 inwoners bij, een jaar eerder waren dat er maar 12.

Berlaar zag in 2022 meer inwoners naar de gemeente verhuizen en het aantal vertrekkers bleef ongeveer gelijk. In 2021 waren er nog 684 aankomsten, in 2022 waren dat er 896. Wanneer daar ook de vertrekkers, de overlijdens en de geboorten in verrekend worden, komt Berlaar uit op een bevolkingsaantal van 11.943.

Het noodopvangcentrum in Berlaar.© Joren De Weerdt

In de zomer van 2022 richtte de federale regering een noodopvangcentrum op in Berlaar. Dat centrum bevindt zich op het militair domein in de Hellegatstraat. Het noodopvangcentrum vangt momenteel 606 bewoners op, maar deze bewoners hebben in hun huidige hoedanigheid geen invloed op het officiële bevolkingsaantal. Ze worden dus níét meegeteld.

Burgemeester Walter Horemans (CD&V) verklaart de populariteit van zijn gemeente: “Onze gemeente is een gezellige gemeente waar je maar een wandel- of fietstochtje verwijderd bent van de natuur van de Netevallei of een van de vele voorzieningen zoals winkels en scholen. Tegelijk staan er in Berlaar regelmatig ook leuke activiteiten op het programma. Dat maakt het hier fijn om te wonen. Als lokaal bestuur willen we er dan ook over waken dat we het landelijke karakter en de bijbehorende woonkwaliteit van onze gemeente bewaren.” (cvr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners