Binnenschip maakt slagzij: “Oorzaak voorlopig onbekend”

Beerse -

Het scheepvaartverkeer op het kanaal Dessel - Schoten was zaterdagochtend gestremd door een incident met een binnenschip in Beerse. Om een nog onduidelijke reden heeft het vaartuig in de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag water gemaakt en is het deels gekapseisd. Gewonden zijn er niet.

Marc Peeters

De brandweer werd zaterdagochtend gestuurd naar de kade aan de steenbakkerij Wienerberger langs Absheide in Beerse. Het Nederlandse binnenschip Rapide Stone 2 dat er aangemeerd lag, had slagzij gemaakt en hing nog vast in de meertouwen. Voor zover bekend was er niemand aan boord. De brandweer heeft eerst water uit het schip gepompt.

© Marc Peeters

Het schip met een open laadruimte was geladen met stenen. Nadat het schip is beginnen over te hellen, schoof de lading naar de laagste kant waardoor er nog meer gewicht aan bakboord kwam te liggen. Om veiligheidsredenen werd het scheepvaartverkeer in de buurt van het incident stilgelegd.

“Er is beslist om eerst de lading stenen uit het ruim te halen”, weet woordvoerster Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Als dat gebeurd is, zal het schip weer een stuk rechter liggen en is de moeilijkste klus achter de rug. Het scheepvaartverkeer kan dan ook weer op gang komen.”

Daarna kan verder bekeken worden wat de oorzaak is van de problemen. Momenteel is dat nog niet bekend. “Specialisten kunnen dan bepalen hoe de herstelling zal aangepakt worden”, besluit Stinissen. (mph)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners