DISCUSSIE. Conner Rousseau wil leerplicht verlagen naar 16 jaar, vind je dat een goed voorstel?

Conner Rousseau wil na de verkiezingen eens flink aan de boom schudden. Zo wil hij het onder meer het onderwijs flink hervormen. De Vooruit-voorzitter stelt voor om de schoolplicht niet ­alleen in te voeren vanaf 3 jaar, maar ook om die plicht te verlagen van 18 naar 16 jaar in het tso en bso.

“Een kind moet gewoon op 3 jaar naar school. 97% doet dat nu al, maar iedereen moet mee in bad. Ook die 3% die het het moeilijkst heeft. Uit een sociale bezorgdheid moet je het strengst zijn voor zij die het het meest nodig hebben”, zegt Rouseau.

“Ik wil ongelijkheid tegengaan door ze mee te trekken in betaalbaar onderwijs en kinderopvang. Trek ze uit hun isolement. Vandaar die schoolplicht vanaf 3 jaar. Maar dan moet je ook durven te zeggen: de leerplicht, moet dat tot 18? In het tso en bso zijn er ook leerlingen die hun motivatie kwijt zijn, maar die hun motivatie wel vinden door te leren op de werkvloer. Dan moet je die leerplicht misschien wel op 16 jaar leggen. Je moet die gasten dan nog wel begeleiden tot ze 18 zijn, maar ze hoeven niet meer constant op school te zijn. Dat is een voorstel van onderwijsexpert Dirk Van Damme waarover wij ook ­nadenken.”

LEES OOK. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil onderwijs hervormen: “Waarom verlagen we de leerplicht niet naar 16?”

Vind jij het een goed voorstel om de leerplicht op 16 jaar te leggen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER