© BELGA

Vijf jaar cel voor beveiligingsagenten die uithalingen in haven faciliteerden

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag twee voormalige beveiligingsagenten in de Antwerpse haven veroordeeld tot vijf jaar cel en 24.000 euro boete voor hun hulp bij de invoer van cocaïne. Ze gaven containerinfo door of draaiden camera’s weg wanneer er een uithaling of switch plaatsvond. Hun opdrachtgever kreeg zes jaar cel en 32.000 euro boete.

blg

Uit onderschepte communicatie van de gekraakte berichtendienst Sky ECC bleek dat de deelnemer aan een groepchat, later geïdentificeerd als Saber J. (38), een organisatie aanstuurde die zich tussen januari 2020 en maart 2021 bezig hield met drugs uit containers te halen en uit de haven te smokkelen.

Hij kon daarvoor rekenen op de hulp van twee andere deelnemers, beveiligingsagenten Youssef C. (26) en Nabil B. (32). Zij konden niet alleen informatie geven over containers, maar ook camera’s wegdraaien zodat uithalingen en switchoperaties buiten beeld gebeurden.

Herstellingen

Uit de berichten bleek verder dat de organisatie ook werkte met één of meerdere reefermannen die koelcontainers apart zetten om ‘herstellingen’ uit te voeren, terwijl ze er in werkelijkheid cocaïne uithaalden. Met de hulp van een corrupte havenmeester konden de drugs makkelijk uit de haven worden gesmokkeld.

De reefermannen en de havenmeester konden tijdens het onderzoek niet geïdentificeerd worden. In een later stadium werd er niet meer gewerkt met de havenmeester, maar met valse badges waarmee de drugs bij de reefermannen konden worden opgehaald met zogenaamde ‘havenvoertuigen’.

Saber J. speelde volgens de rechtbank een leidende rol en stuurde de andere leden aan. Hij bepaalde de prijzen en de werkwijze en stond in contact met andere drugsorganisaties. Youssef C. en Nabil B. hadden cruciale informatie doorgespeeld en voerden hun bewakingsopdrachten op zo’n manier uit dat ze volledig ten dienste stonden van de drugsorganisaties.

Youssef C. legde beperkte bekentenissen af. Hij durfde geen namen te noemen en zei dat hij gedwongen werd om mee te werken, maar uit de gesprekken bleek volgens de rechtbank het tegendeel. Hij werkte bovendien nauw samen met Saber J., die zijn neef is, waardoor er geen sprake was van dwang. Zijn enige motivatie was geldgewin.

De beveiligingsagenten moeten hun vroegere werkgever 3.250 euro schadevergoeding. De Antwerp Gateway-terminal kreeg 5.000 euro toegekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners