Alexander Blockx.© BELGA

Geschiedenis, en dat op z’n 17de: Alexander Blockx is eerste Belgische junior in jongensfinale Australian Open

Alweer staat er een Belg (m/v) in de junioresfinale van de Australian Open. Twaalf maanden geleden redde Sofia Costoulas het niet in de Rod Laver Arena, zaterdagnacht rond 03u30 Belgische tijd kan/kon Alexander Blockx (ITF 10) op dezelfde plaats beter doen.

Marc Vermeiren

Hoe het ook afloopt in Melbourne, Blockx’ parcours mag gezien worden. In zijn vijf voorafgaande matchen in het enkelspel gaf hij slechts een set uit handen. Bovendien bereikte hij ook als dubbelspeler de finale, die hij samen met de Braziliaan Joao weliswaar verloor. Zo nam zijn work load stevige vormen aan. De 17-jarige Antwerpenaar haspelde donderdag en vrijdag in totaal vijf matchen af.

Samen met Gilles Arnaud Bailly, de nummer 1 bij de juniores én verliezend finalist vorig jaar op zowel Roland-Garros als de US Open, moet Blockx in dit decennium het Belgisch tennis gaan dragen. Zonder onverwachte ontwikkelingen zal David Goffin nog wel enkele jaren een vaste waarde blijven in de subtop/middenmoot, maar dat tienerduo zou hem na verloop van tijd moeten kunnen aflossen. De weg is natuurlijk nog heel lang. Op de ATP-ranking staat Blockx 1306de, Bailly 1018de.

Proeven

Beiden hebben vorig jaar al geproefd van het ‘echte werk’. Kapitein Johan Van Herck nam het duo op in zijn Davis Cup-team, dat uitkwam tegen Duitsland in Hamburg en neemt Blockx ook mee naar Zuid-Korea volgende week. Op de European Open in Antwerpen kregen ze een wildcard. In een gesprek met de RTBF verklaarde Van Herck hoezeer hij gelooft in dat duo. “Ik ken Alexander uit mijn tijd bij Tennis Vlaanderen, waar hij op zijn elfde trainde. Hij heeft een enorme feeling voor het spelletje en bezit de juiste attitude. Met de correcte begeleiding kunnen ze een mooie toekomst uitbouwen.”

Ook Goffin zelf gelooft in het duo. “Het zijn twee mooie atleten. Op hun leeftijd zag ik er minstens twee jaar jonger uit. Ze beschikken alle twee over een uitstekende mentaliteit. Alexander moet misschien nog wel wat steviger worden, alhoewel hij de bal al heel hard raakt. Ze kunnen mekaar naar grotere hoogtes brengen.”

Blockx, wiens ouders van Oekraiënse origine zijn, hoort al geruime tijd bij de betere spelers van zijn leeftijdscategorie op internationaal vlak. Hij is in de jongensafdeling de eerste Belgische finalist ooit op de Australian Open. An-Sophie Mestach, winnares in 2011, en Sofia Costoulas, deden het hem voor bij de meisjes. Als Blockx wint, volgt hij twee Belgische jongens op met een grand slam: Jacky Brichant in 1947 en Kimmer Coppejans in 2012, beiden in Parijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis