© Reuters

Zeker zeven doden en meerdere gewonden door Palestijnse schutter in synagoge in Jeruzalem

Tijdens een schietpartij in een synagoge in Oost-Jeruzalem heeft een Palestijnse man zeker zeven mensen, waaronder enkele kinderen, om het leven gebracht en meerdere mensen verwond. Dat melden de hulpdiensten. De schutter werd gedood door de politie.

gjs

De Palestijnse man zat volgens lokale media in zijn wagen te wachten voor de synagoge in de wijk Neve Yaakov toen rond 20.15 uur, net na het avondgebed, gelovigen naar buiten kwamen. Daarop stapte hij de synagoge binnen en begon hij op aanwezigen te schieten. Daarna liep hij weer naar buiten en schoot hij daar ook mensen neer.

Zeker zeven mensen kwamen om het leven, onder wie meerdere kinderen. Er raakten ook zeker vijf mensen gewond. De schutter, die volgens de hulpdiensten alleen handelde, probeerde nog te vluchten maar kon door de politie gedood worden. Het gaat volgens de politie om een 21-jarige man die in Oost-Jeruzalem woonde.

Raid

De schietpartij gebeurde een dag nadat negen Palestijnen om het leven waren gekomen bij een Israëlische raid in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Een tiental anderen raakte gewond. Israëlische troepen zouden aan het vluchtelingenkamp van Jenin traangasgranaten hebben afgevuurd in de kinderafdeling van een ziekenhuis, waardoor verschillende kinderen zijn gestikt. In totaal kwamen negen mensen om het leven, onder wie “een oudere vrouw”, en raakten zestien mensen gewond. Vier gewonden zijn er ernstig aan toe.

Of de schietpartij in de synagoge er iets mee te maken heeft, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de spanningen tussen Israël en Palestina weer steeds hoger oplopen. Dat blijkt ook uit de reactie van Hamas-politicus Mushir al-Masri. Die feliciteerde de schutter in Jeruzalem. “Dit was een snelle reactie op het bloedbad in Jenin, en het is bewijs van de vitaliteit en bereidheid van het verzet.”

De Amerikaanse president Joe Biden belooft Israël te blijven steunen. “We veroordelen deze terreurdaad ten sterkste en zijn geschokt en bedroefd door de verloren leven”, zei Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER