De schade aan de raampartij van het Huis van de Mechelaar is netjes afgedekt. “We gaan naar een veramerikaansing van onze samenleving”, zegt Mechelaar Steve Larrivière.© Sven Van Haezendonck

Huis van de Mechelaar daags na brandbom gewoon open: “Geweld wordt schering en inslag in onze maatschappij”

Mechelen -

Het Huis van de Mechelaar, het administratieve hart van de stad, was vrijdagochtend na de aanslag gewoon open. De schade aan een grote raampartij is netjes afgedekt. De meeste Mechelaars die er passeren, reageren opvallend kalm.

Sven Van Haezendonck

Een Mechels koppel komt het Huis van de Mechelaar uitgewandeld. Of ze weet hebben van de aanslag met een molotovcocktail? “Ja, maar wij waren vooral benieuwd of het Huis van de Mechelaar geopend zou zijn, want we vertrekken op reis en moesten ons internationaal reispaspoort nog afhalen”, zegt de vrouw van het koppel. “Even dacht ik wel: ’nu gaan ze toch hier ook niet beginnen zoals in Antwerpen?’ Hopelijk worden de daders snel geklist.”

Drugsoorlog

Opvallend veel mensen denken spontaan aan een link met de drugsoorlog die bendes in Antwerpen uitvechten, alhoewel dat helemaal nog niet duidelijk is. “Dit kan overal gebeuren. Zolang er veel geld te verdienen valt met drugs is dit niet te stoppen”, zegt een dertiger.

LEES OOK. Molotovcocktails naar stadhuis en gerechtsgebouw gegooid in Mechelen, burgemeester reageert: “We zullen de daders vatten”

Steve Larrivère, die kapper is en in de buurt een zaak heeft, vreest dat de veiligheid in onze contreien er niet op zal verbeteren. “Geweld wordt schering en inslag in onze maatschappij. Een veramerikaansing van de samenleving noem ik dat”, zegt de Mechelaar. Ook hij denkt aan drugs. “Antwerpen is maar 25 kiliometer hiervandaan. De drugs die daar toekomen, worden verdeeld over het hele land. Er gaat zoveel geld om in die wereld. We gaan met dit soort incidenten moeten leren leven, als iets dat bij een samenleving hoort. Ik heb wel het gevoel dat het geweld zich binnen de circuits blijft afspelen”, vertelt Steve Larrivière.

“Ik schrok er wel een beetje van. Ik was verrast, maar niet bevreesd. Het eerste wat in mij opkwam: ‘dat wordt hier toch niet het nieuwe Antwerpen?’ Ik ben wel niet echt ongerust dat er meer zal gebeuren”, zegt Katlijn Anseel. Nog een andere dame die uit het Huis van de Mechelaar komt, is totaal niet op de hoogte van de aanslagen. “Ik volg het nieuws niet, dat is toch alleen maar miserie.”

LEES OOK. Dé vraag die Mechelen bezighoudt: wie zit er achter de aanslagen met molotovcocktails?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Mechelen