© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN SACHA. Antwerpse raadsleden sukkelen met digitale dienstverlening

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

Naast het Huis der Zuchten en de Brug der Zuchten was er afgelopen week ook het Schoon Verdiep der Zuchten. In het Antwerpse stadhuis vonden de raadscommissies plaats. De raadsleden werden persoonlijk geconfronteerd met de gevolgen van de cyberaanval van begin december. Er is namelijk een nieuw beveiligingssysteem ontwikkeld om op het netwerk van de stad Antwerpen te geraken. Maar dat betekent dat iedereen om de dertig dagen zijn paswoord moet wijzigen.

In de collegezaal naast de raadszaal was het soms aanschuiven om tot bij Bavo te geraken, de medewerker van de stedelijke informaticadienst Digipolis. De raadsleden puften en zuchtten. De medewerker legde rustig uit wat ze moesten doen, en als het nodig was herhaalde hij het. Zijn kalmte was bewonderenswaardig.

“U kan dit best even via uw smartphone doen”, adviseerde Bavo een raadslid. “Ja maar, daar ben ik niet zo handig mee”, zei het raadslid. De digitale kloof is ook in de gemeenteraad voelbaar. Steeds meer diensten van de stedelijke overheid verlopen digitaal. Onder meer de Antwerpse ombudsdienst waarschuwde al dat steeds meer mensen afhaken omdat ze niet meer mee kunnen met deze technologische evolutie. Misschien moeten de raadsleden hun ervaring van afgelopen week in het achterhoofd houden als ze nog eens debatteren over de verdere digitalisering van de dienstverlening.

Sommigen in het stadhuis zullen met heimwee terugdenken aan simpeler tijden. Misschien moeten ze dan toch even naar de privilegiekoffer of -kom wandelen. Deze kist uit de dertiende eeuw staat op het Schoon Verdiep. Hierin werden de vrijheden of stadsrechten bewaard, uitermate belangrijke documenten die de verworven rechten van de stad beschreven. De kist kon alleen worden geopend met elf sleutels van evenveel sleuteldragers. Dat was nog eens een sluitend veiligheidssysteem.

En terwijl de raadsleden stonden aan te schuiven bij Bavo peilde oppositiepartij Groen naar de stand van zaken in het wegwerken van de hinder door de cyberaanval en naar de financiële gevolgen. Alleen ving de partij bot bij elke schepen. Elk lid van het schepencollege verwees naar de gesloten raadscommissie van 28 februari. Een ongeziene eensgezindheid op de collegebanken.

Dat vond Groen-fractieleider Ilse van Dienderen niet plezant. “Mensen die een huis kopen of verkopen kunnen niet aan de stedenbouwkundig uittreksels. Zowel deze mensen als de stad lopen risico’s”, zei Van Dienderen aan schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

“Op 28 februari zullen we op een grondige manier kunnen antwoorden”, zei De Ridder. “De bewoners die nu tot bij ons komen met hun vragen en problemen, beantwoorden we allemaal.”

Waarop Van Dienderen een beetje ongelukkig reageerde: “Bewoners krijgen dus meer antwoorden op hun vragen dan raadsleden. Dat is toch een merkwaardige evolutie.” Groen verwijt het stadsbestuur al eens dat het te weinig in gesprek gaat met de bewoners. Nu gebeurt dat wel, maar voelt het raadslid zich gepasseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER De Week van