Karen Pierlé van Janssen Pharmaceutica kreeg veel interessante vragen afgevuurd, vertelt ze.© kma

Zesde- en zevendejaars GO! Atheneum krijgen vier échte ondernemers voor de klas

Oostmalle -

Om de leerlingen een realistische kijk te bieden op de wereld en hen voor te bereiden op hun toekomstige studie- en beroepskeuze nodigde GO! Invento Atheneum in Oostmalle vier ondernemers uit. Karen Pierlé (Janssen Pharmaceutica), Gert Luyten (Salesforce), Anja Anthonissen (Ravago) en Pieter Van Hoof (De Kleine Kasteeltjes) kwamen vrijdag spreken bij de zesde- en zevendejaars.

Kristin Matthyssen

Deze gastlessen kaderen in de zoektocht naar de studie-of beroepskeuze. “We willen de jongeren helpen in de zoektocht naar hun talenten en competenties. En hen laten nadenken over de toekomst en de carrièrekansen”, zegt Grietje Willemsen, leerkracht economie en ondernemen die de bezoeken in goede banen leidde. “Het is zeker een meerwaarde voor de leerlingen. Ze zijn altijd gefascineerd door de echte verhalen uit de praktijk.”

Anja Anthonissen van Ravago legt uit hoe je bij een sollicitatie een goede beurt maakt.© kma

De gastsprekers beantwoordden ook allerlei vragen. Hoe solliciteer je? Hoe komen mensen in een bepaalde functie terecht? Wat verwachten bedrijven van afgestudeerden? Welke vaardigheden heeft iemand nodig om mee te draaien? De ondernemers vertelden over hun bedrijf, hun functie, hun tegenvallers en leermomenten.

Anja Anthonissen van Ravago voor de klas.© kma

Karen Pierlé, supply chain young graduate bij Janssen Pharmaceutica in Beerse, komt zelf uit Sint-Antonius en volgde haar secundair in het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle. Nadien studeerde ze voor handelsingenieur, maar ze heeft ook talent voor het onderwijs, want ze stond met een ‘naturel’ voor de klas. “Onderwijs is inderdaad nog iets wat ik destijds overwogen heb”, vertelt Karen. “Net als geneeskunde. Ik ga nu in vier scholen spreken, en merk dat ik dat inderdaad eigenlijk wel graag doe. De vragen van de leerlingen in Oostmalle waren zeker interessant. Ze wilden weten welke departementen er allemaal bij Janssen Pharmaceutica zijn en hoe wij producten ontwikkelen. Ook over medicatie en kankerpreventie kwamen vragen.”

Kian en Seppe. De eerste wil na dit schooljaar meteen aan het werk, de tweede weet al wat hij gaat verder studeren.© kma

Loonbrief

Kian luisterde dan weer geboeid naar Gert Luyten van Salesforce, een bedrijf dat de leider is in cloudgebaseerde CRM-software voor betere bedrijfsprestaties. “Ik vond het interessant omdat hij ook over de lonen vertelde, en blijkbaar kan je in de IT goed je kost verdienen”, zegt Kian. “Ze geven er snel een bedrijfswagen met een tankkaart. Daar draait het toch allemaal wat om voor mij. Er is ook veel werkzekerheid. Zelf heb ik geen ambitie om verder te studeren.”

Seppe, zijn buur, wil wel voorstuderen. “Ik ga volgend schooljaar Toegepaste Informatica met specialisatie blockchain doen aan Howest in Brugge, de enige hogeschool waar je specifiek die richting kan volgen. De wereld van de Bitcoins interesseert mij.”

Gert Luyten van Salesforce.© kma

Pieter Van Hoof, gerontoloog en algemeen directeur van woonzorgcentrum De Kleine Kasteeltjes in Brecht, wou zijn steentje bijdragen, onder meer om jongeren enthousiast te maken hun talenten verder te ontplooien in het hoger onderwijs. Anja Anthonissen, HR-manager van Ravago in Arendonk, legde onder meer uit wat een bedrijf van sollicitanten verwacht en hoe je je kansen op de arbeidsmarkt kan verhogen.

Pieter Van Hoof van De Kleine Kasteeltjes uit Brecht.© kma

Het initiatief van ‘Ondernemers voor de Klas’ is een initiatief van Vlajo in samenwerking met enkele structurele partners.

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners