Bezorgdheid rond lozing PFAS-water in Beverse beek, maar burgemeester countert: “Dit is het Wilde Westen niet”.© TV Oost

Bezorgdheid over hoge PFAS-waarden in grondwater waar binnenkort appartementen worden gebouwd: “Er is niks aan de hand”

Beveren -

De PFAS-waarden van het grondwater aan de Lange Dreef in Beveren zijn volgens oppositiepartij Groen schrikwekkend hoog. Binnenkort worden op gronden in de buurt verschillende appartementen neergepoot. De burgemeester meent dat ze de cijfers fout interpreteren.

Dieter Verschooren

Langs de Lange Dreef worden binnenkort twee grote appartementsgebouwen gebouwd. Vooraleer die er staan, moet er wel grondwater bemalen worden om het grondwaterpeil op de juiste hoogte te brengen. Uit de eerste testresultaten concludeert gemeenteraadslid Bram Massar (Groen) dat de PFAS-waarden in het grondwater de spuigaten uitlopen. “Zelfs na een gefiltreerd proces schieten verschillende PFAS-waarden ver boven het norm”, zegt Massar. “Die vervuiling komt wellicht van de vele brandweeroefeningen die destijds op die locatie hebben plaatsgevonden. Ik heb de analysecertificaten van de bodem en het grondwater voorgelegd aan een chemicus en iemand in Zwijndrecht die zich bezighoudt met de strijd tegen 3M. Die laatste viel van z’n stoel en zij dat ze die waarden zelfs niet in Zwijndrecht kennen.”

Geen problemen

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) spreekt dat echter tegen en zegt dat de cijfers verkeerd geïnterpreteerd worden. “We hebben het rapport van het noordelijke project voorgelegd aan de Vlaamse Milieumaatschappij en dat is zonder probleem goedgekeurd”, zegt de burgemeester. “Nu wachten we de resultaten van het andere project nog af. De grondwaterbemaling moet trouwens nog gebeuren. Met een bepaalde technische ingreep zullen de nu gemeten waarden nog fors dalen waardoor er geen probleem is. Groen slaat de bal hier totaal mis.”

De kwestie komt komende dinsdag voor op de gemeenteraad. “Daar zal de burgemeester met goede argumenten moeten komen, want ik ben zeker van mijn stuk”, besluit Massar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners