© Joris Herregods

DOSSIER. Waarom blijven park-and-rides halfleeg en lijken bezoekers meer plek te hebben dan bewoners? Het Antwerpse parkeerbeleid onder de loep

Antwerpen -

Het lijkt erop dat er in de stad Antwerpen ruim voldoende parkeerplaatsen zijn voor bezoekers, maar veel te weinig voor bewoners. En het blijkt ook zeer moeilijk om mensen ervan te overtuigen gebruik te maken van de drie prachtige park-and-rides aan de rand van de stad. Hoe komt dat? Wat wordt eraan gedaan? En is er eigenlijk genoeg plaats om al de Antwerpse fietsen te parkeren? Deze week probeert Gazet van Antwerpen enige klaarheid te scheppen in de parkeerproblematiek in Antwerpen.

Kris Vanmarsenille

Liever met de fiets als er in de straat geen parkeerplaats is.© Jan Van der Perre

Wat niet gemakkelijk is, omdat er nauwelijks cijfers bestaan. Hoeveel parkeerplaatsen er precies beschikbaar zijn in de stad, weten we niet. Zo is het moeilijk sturen, dat geeft schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zelf toe.

In welke mate de vele parkeergarages in het centrum bezet zijn, willen de uitbaters ervan niet vertellen, maar na vele dagen parkings te hebben bezocht, durven we toch dit besluiten: behalve in de weekends en op bijzondere dagen, staan ze zelden of nooit vol. Ze zijn zelfs redelijk leeg. Meermaals stond er op niveau -3 en -4 helemaal niemand. Op een doordeweekse dag is het voor een bezoeker ook niet zo moeilijk om door de stad te rijden. Waze leidde ons alvast door speelstraten en woonerven zonder al te veel problemen naar een parkeergarage.

LEES OOK. DOSSIER. Parkeren in Antwerpen: waarom je (geen) gebruik zou maken van de park-and-rides

Dat moet een doorn in het oog zijn van de bewoners in de wijken en districten die graag een beetje rust willen en elke dag rondjes moeten rijden om hun auto kwijt te geraken. Op straat is dat zo goed als onmogelijk. De stad heeft 115.459 bewonerskaarten uitgereikt terwijl er maar 84.400 betaalde parkeerplaatsen op straat zijn. Dat zegt genoeg. Hoeveel mensen een privéplaats huren, weten we niet. Er zijn wel buurtparkings die door de stad worden uitgebaat en waar bewoners een plaatsje kunnen huren. Maar dat zijn er duidelijk te weinig.

Fietsen

Steeds meer mensen doen hun auto van de hand en proberen zich met de fiets en een deelauto te redden. Vaak verlost hen dat van veel stress. Maar ook die deelauto’s moeten ergens staan. Driekwart van de Antwerpse gezinnen beschikt over minstens één fiets. Die willen ze uiteraard graag veilig en zo dicht mogelijk bij hun huis stallen. En wat meer groen in de straat mag ook. Schaarse autoparkeerplaatsen daarvoor opofferen is voor velen dan weer een brug te ver.

Conclusie: er klopt iets niet met de verdeling van de parkeerplaatsen in de stad. Waar ze nodig zijn, ontbreken ze. Waar ze veel minder noodzakelijk zijn – in het stadscentrum zou je met openbaar vervoer, te voet en met de fiets, overal vlot moeten geraken – vind je ze in overvloed. Die slechte verdeling zorgt voor veel rondrijdende auto’s in de stad: in het stadscentrum, maar ook in de wijken waar mensen rondtoeren om een plaats te vinden.

LEES OOK. PARKEERDOSSIER. Parkeerdruk in Antwerpen maakt bewoners horendol: “Alsof het hier de Far West is”

Die prominente aanwezigheid van auto’s staat de leefbaarheid van Antwerpen in de weg. De verkeersveiligheid verhoogt er niet bepaald door, voor het milieu is het niet goed en de mogelijkheden om de stad te vergroenen worden erdoor beperkt. De park-and-rides aan de rand kunnen een oplossing bieden, maar zo lang bezoekers overal door de stad mogen rijden op weg naar een weliswaar dure maar nog altijd betaalbare parkeerplaats, zullen ze niet snel gevuld geraken.

De strategie van schepen Kennis is mensen verleiden om de auto te laten staan, maar ze niet dwingen. Die strategie maakt drastische ingrepen – zoals bijvoorbeeld parkeerplaatsen omvormen tot fietsstallingen of een parkje of straten knippen of autoluw maken – zeer moeilijk. Het parkeerbeleid is tenslotte een uitloper van het mobiliteitsbeleid in het algemeen. Zolang dat erop gericht is de stad autovriendelijk te houden, blijft het probleem van de lege parkeertorens en de overvolle straten bestaan.

Wat kan je nog verwachten?

Vandaag lees je in het parkeerdossier in onze bijlage DNA het verslag van een rit naar de stad per tram en per auto en een reportage over de parkeerstress van de Antwerpenaar.

Vanaf maandag tot en met donderdag lees je hier elke dag een aflevering van onze reeks Parkeren in Antwerpen. We belichten elke dag een aspect van het parkeerprobleem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen