Ambassadeurs uit elf landen legden een bloemenkrans neer bij de wagon aan Kazerne Dossin.© Jeroen Van Looy

Elf ambassadeurs leggen bloemenkrans neer aan Dossinkazerne om slachtoffers Holocaust te herdenken

Mechelen -

Ambassadeurs van elf landen hebben vrijdag een bloemenkrans neergelegd aan de Dossinkazerne in Mechelen. Daarmee herdenken ze op internationale herdenkingsdag de slachtoffers van de gruweldaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook in de Dijlestad.

Sven Van Haezendonck

De Holocaust is ook een zwarte bladzijde in de Mechelse geschiedenis. Vanuit de Dossinkazerne deporteerden de nazi’s tussen 1942 en 1944 mensen: 25.490 Joden en 353 Roma. De meeste treinen hadden Auschwitz-Birkenau als eindbestemming. Weinig gedeporteerden overleefden. Vandaag is de oude militaire basis een serene plaats van bezinning en herinnering, een Memoriaal.

De internationale herdenkingsdag van de Holocaust vindt jaarlijks plaats op 27 januari. Op deze dag werd in 1945 het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Kazerne Dossin neemt elk jaar deel aan de herdenking en nodigde ditmaal een aantal ambassadeurs uit om een krans neer te leggen aan de voormalige kazerne. Vertegenwoordigers van onder andere Duitsland, Polen, Frankrijk en de Verenigde Staten herdachten zo de gedeporteerden.

Kazene Dossin nodigde elf ambassadeurs uit van landen die in België vertegenwoordigd zijn.© Jeroen Van Looy

“De bevrijding van Auschwitz is een betekenisvol moment en de herdenking ervan over landsgrenzen heen delen sterkt onze overtuiging. Mensen aanmoedigen om na te denken over lessen van het verleden blijft belangrijk. Niet alleen kennis en inzicht delen, maar ook empathie en verbondenheid beleven in de hoop vandaag sterker te staan”, zegt Thomas Baum, directeur van Kazerne Dossin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners