© rr, Belga

Moord op Daniël (9) in asielcentrum Broechem stapje dichter bij assisen

Ranst -

De raadkamer in Antwerpen heeft vrijdag het dossier van de moord op de 9-jarige Daniël in het asielcentrum van Broechem (Ranst) overgemaakt aan het parket-generaal. De zaak is zo een stap dichter bij een assisenproces. Het levenloze lichaam van Daniël werd in april 2019 teruggevonden in de gracht aan het asielcentrum.

jtp, blg

De moord op de 9-jarige Daniël El Alali werd op woensdag 24 april 2019 ontdekt, twee dagen nadat hij als vermist was opgegeven. Het lichaam van de Libanees-Palestijnse asielzoeker werd gevonden tijdens een grootscheepse zoekactie op het terrein van het asielcentrum, ingegraven onder een hoop zand. Zijn handen en voeten van de jongen waren vastgebonden met touw en netten van een voetbalgoal.

Al snel bleek dat de moeder van Daniël werd afgeperst via Whatsapp. Ze moest 100.000 euro betalen of ze zou haar zoon niet meer terugvinden. Het Antwerps parket vorderde meteen een onderzoeksrechter en er werd een gerechtelijk onderzoek geopend naar gijzeling en moord.

“Op het einde van het onderzoek werd gevraagd om de verwijzing van twee verdachten”, zegt woordvoerster Kato Belmans van het Antwerps parket. Het gaat om de 24-jarige Ali A.M. uit Libië en de 21-jarige Fahmi A.A. uit Vanuatu. Tijdens het onderzoek wezen ze naar elkaar als gevraagd werd wie de jongen om het leven had gebracht.

Er bestond lange tijd discussie over de leeftijd van Fahmi A.A. op het moment van de feiten. Hij zei dat hij toen 17 was, maar de botscans waren niet eenduidig. Er werden er uiteindelijk drie uitgevoerd, die tegenstrijdige resultaten opleverden. Die twijfel sprak in zijn voordeel. Hij werd vrijgelaten en onder toezicht van de jeugdrechtbank geplaatst. Die besliste uiteindelijk om hem uit handen te geven, zodat hij als volwassene berecht kon worden.

De raadkamer in Antwerpen besliste vrijdag om de twee verdachten te verwijzen naar het parket-generaal, zodat het dossier later door het hof van assisen behandeld kan worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners