Kobe Goossens pakt met heroïsche raid op Mallorca zijn allereerste profzege: “Grote doel is binnen, nu kan ik met vakantie zeker?”

Kobe Goossens heeft zijn eerste profzege beet. De 26-jarige ex-veldrijder uit Baal vlamde zo hard dat hij in de laatste vijftien kilometer Cian Uijtdebroeks uit zijn wiel knalde in de door winterse temperaturen heroïsche rit van de Challenge Mallorca. Voor Intermarché – Circus – Wanty Gobert was het na de winst van Rui Costa de eerste dag al de tweede zege in drie wedstrijden. Alstublieft! “Het grote doel van het seizoen was een koers te winnen. Zo, de tweede koersdag is het al raak. Ik kan met vakantie”, grapte Kobe Goossens.

Hugo Coorevits

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik werd vandaag uitgespeeld als beschermde renner en maakte het ook waar”, aldus de Vlaams-Brabander nadien ernstig. “Het was al limiet op de Puig Major waar er ijs en ontzettend veel water was. Daar was ik samen met Cian Uijtdebroeks opgereden. Ik voelde dat ik de betere was. In de afdaling had ik ook een beter gevoel en meer vertrouwen dan Cian. Ik wachtte nog wat op hem, maar in de volgende afdaling ben ik doorgegaan. Ik wist dat, indien ik met twee minuten voorsprong aan de slotklim kon beginnen, ik veel kans had op de zege. Ik rekende: als de achtervolgers daar 30 km per uur reden, dan moest ik zien 22 km per uur te halen.”

Makkelijk gezegd, maar hij moest wel diep gaan. “Ik geef toe dat ik blij was dat ik binnen was”, aldus Goossens. “De laatste kilometers bergop kon ik absoluut niet meer de wattages trappen die ik voor ogen had. Ik ben een gelukkig man. De allereerste zege is toch speciaal. Nu hoop ik die vorm door te trekken naar Parijs-Nice. En ik hoop dit jaar opnieuw naar de Tour te kunnen om onze ronderenner Louis Meintjes te helpen.”

Goossens viel niet van zijn stoel door de twee vroege zeges van zijn ploeg Intermarché – Circus – Wanty Gobert. “Ik voel me na een goede winter zelf sterker en in de januaristage viel het me ook op dat de hele groep op een hoger niveau rijdt dan vorig jaar. Er hangt ook een geweldige sfeer in de ploeg.”

Met Uijtdebroeks op pad

De zwaarste van de vijf eendagskoersen in deze Challenge Mallorca werd opengebroken op een kleine zestig kilometer van de finish. Cian Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe) en Kobe Goossens (Intermarché – Circus – Wanty Gobert) trokken weg op de Coll de Puig Major, de zwaarste klim van de dag, en kleurden de derde wedstrijd op dit ongewoon killig en nat eiland.

De twee Belgen hadden maximaal anderhalve minuut voorsprong en gingen de laatste 35 kilometer in met een voorsprong van 1’05” op een groep waarin UAE Team Emirates en Soudal – Quick-Step menden. Eerstgenoemde ploeg deed dat voor Tim Wellens die zes jaar geleden de Trofeo Andratx won en het team van Patrick Lefevere in functie van Julian Alaphilippe. Vooral Louis Vervaeke (de eerste dag tweede na Rui Costa), Mauri Vansevenant en Mikkel Bjerg probeerden in deze zeer heuvelachtige natte en koude etappe (amper zeven graden) het Belgisch duo in het vizier te houden.

Hard bergaf

In de afdaling van de voorlaatste berg ging Kobe Goossens harder rijden terwijl Cian Uijtdebroeks minder risico’s nam. Waarmee hij zomaar wegreed van de tweedejaars uit Abolens (Hannuit). De prof uit Baal ging zo hard dat hij voor de slotklim (op zes km van de streep) een voorsprong had van twee minuten op het viertal Louis Vervaeke, Ilan Van Wilder, Lennard Kämna en Hugh Carthy.

Arkéa-Samsic kwam op de slotklim van 3,1 km (gemiddeld 6,2 procent bergop) Bora-hansgrohe en Soudal – Quick-Step helpen, maar het kalf was verdronken. Ook al kostte het bloed, zweet en tranen voor Kobe Goossens. Cian Uijtdebroeks werd in de slotkilometer nog bijgehaald.

Nog een lichtpunt: Lennert Van Eetvelt

Leuk was ook nog dat Lennert Van Eetvelt, de 21-jarige neoprof van Lotto-Dstny, in zijn tweede koers al meteen derde werd. Het zegt veel over het intrinsieke talent van dit goudhaantje. “In zo’n weer, op zo’n finish en pas zijn tweede koers als prof? Dat is veelbelovend”, aldus Kobe Goossens, die ook de bergprijs meepakte vóór de neus van Cian Uijtdebroeks.

Lennert Van Eetvelt.© BELGA

Zaterdag is er de Trofeo Tramuntana waarbij het peloton opnieuw over de Puig Major trekt. “Vandaag was het al limiet, maar voor zaterdagmiddag is daar sneeuwval aangekondigd. Dat het geweldig koud is op Mallorca, is een understatement.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen