Lenneke en Arjoena van Drive, schepenen Luc Op de Beeck en Kelly Verheyen, en Andrea en mentor Stef van Duo for a Job stelden hun projecten voor in theaterwerkplaats HetGevolg.© BERT DE DEKEN

Twee nieuwe initiatieven om jongeren aan werk te helpen: “Meer zelfvertrouwen en nieuwe baan dankzij mentor”

Turnhout -

Het Turnhoutse stadsbestuur hoopt met Duo for a Job en Drive werk te maken van de hoge werkloosheidscijfers bij jongeren onder 25 jaar. Duo for a Job is al tien jaar actief in andere steden, Drive is een samenwerkingsverband tussen zes lokale partners.

Wouter Adriaensen

De voorbije vijf jaar maakte Stad Turnhout werk van werk. “Vorig jaar dook onze werkloosheidsgraad onder de 10%, dat was ongezien”, zegt schepen voor Werk Luc Op de Beeck (CD&V). “Dat dat nog steeds hoog is? Onze cijfers blijven wel dalen terwijl Vlaanderen stagneert. Tegelijk is er met meer dan 4.400 vacatures nog steeds een enorme krapte op onze arbeidsmarkt. 15% van onze werkzoekenden is jonger dan 25 jaar en van hen heeft 30% een allochtone achtergrond. Daarvoor is een specifieke aanpak nodig.”

Daarvoor vond het stadsbestuur hulp bij Duo for a Job. Zij koppelen werkzoekenden met een niet-Europese migratieachtergrond aan vrijwillige mentoren ouder dan 50 jaar, die hun ervaring en kennis inzetten. “Op tien jaar tijd hebben we meer dan vijfduizend jongeren begeleid”, vertelt Andrea Bardyn, die verantwoordelijk wordt voor de Turnhoutse afdeling, de derde in onze provincie na Antwerpen en Mechelen. “Zeven op tien vonden binnen het jaar een job, een stage of een opleiding.”

10.000 euro voor 20 trajecten

De stad verwacht twintig duotrajecten in 2023 en voorziet daarvoor 10.000 euro. “We geloven heel sterk in het concept van buddyprojecten”, aldus schepen voor Gelijke Kansen Kelly Verheyen (Vooruit). “De intensieve begeleiding met onder meer wekelijkse contacten biedt ontegensprekelijk een meerwaarde. Duo for a Job heeft al bewezen goede resultaten te behalen met onze doelgroep.”

Stef Heylen, voormalig CEO van Janssen Pharmaceutica, is een enthousiaste mentor. “Als bedrijfsleider weet ik hoe belangrijk de diversiteit onder medewerkers is voor innovatie en klantgerichtheid. Bovendien ben ik onder de indruk van de kwaliteit van begeleiding van Duo for a Job.” Tsirha uit Eritrea vond dankzij haar mentor Ann een nieuwe baan als verkoopster. “Ik had direct een klik met haar. Tijdens het traject heb ik mezelf beter leren kennen en is mijn zelfvertrouwen gegroeid.” Duo for a Job zoekt nog mentoren, op 7 en 23 februari zijn er infomomenten.

Jongeren aan het stuur

Een ander Turnhouts project voor duurzame tewerkstelling dat zich richt op jongeren is Drive, een samenwerkingsverband tussen OCMW Turnhout, CAW De Kempen, vzw Web, emino, Arktos en VDAB. “De jongeren worden begeleid door één vertrouwenspersoon maar doen beroep op de kennis van de zes organisaties”, zegt Lenneke de Jong van OCMW Turnhout. “We werken echt op maat en zonder verplichte onderdelen. De jongere neemt zelf het stuur in handen.”

Arjoena van Gerwen is een van de begeleiders bij Drive. “Donderdag organiseer ik de groepssessies. Die kunnen actief zijn of net ontspannend. Onlangs zijn we nog soep uit gaan delen aan de arbeiders op Niefhout, binnenkort werken we samen met het poppentheater een voorstelling uit. Het is fijn om te merken dat de jongeren iets opsteken en graag naar ons toekomen.” Het is de bedoeling dat beide initiatieven uitgroeien tot structurele partners.

“Niet-Europese werkzoekenden met een migratieachtergrond hebben een specifieke aanpak nodig”, vindt schepen voor Werk Op de Beeck.© BERT DE DEKEN

www.duoforajob.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners