Een delegatie van het schepencollege heeft op de Koningin Astridlaan een tiental nieuwe bomen mee aangeplant.© Stad Mechelen

Mechelen plant 590 bomen aan op nieuwe vesten en bestelt 100.000 planten: “Tegen de lente zorgen ze voor explosie van kleuren”

Mechelen -

De stad Mechelen plant de komende dagen 590 bomen aan op de tijdelijk heringerichte vesten. Ze komen op de delen van de kleine ring die werden onthard. Er zijn ook 100.000 planten besteld.

Sven Van Haezendonck

De honderden bomen komen naast de 38 meerstammige bomen in plantenbakken. Voor de onthardde delen en plantenbakken liet de stad in totaal ook 100.000 planten leveren. “Inzake mobiliteit is ondertussen duidelijk geworden hoe ‘De Nieuwe Vesten’ er zullen uitzien. Op het vlak van vergroening is dat nog veel minder duidelijk”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.

Voorproefje

Samen met collega’s uit het schepencollege heeft hij deze week op de Koningin Astridlaan een tiental bomen mee aangeplant. “Om van de vernieuwing alvast een voorproefje te krijgen, starten we met het aanplanten van heel wat extra groen. De nieuw aangelegde plantvakken en de geplaatste bakken ondergaan een heuse metamorfose”, vertelt Princen.

Burgemeester Alexander Vandersmissen en enkele schepenen staken de handen even uit de mouwen.© Stad Mechelen

Op de plaatsing van die plantenbakken reageerden nogal wat Mechelaars de voorbije weken negatief, omdat ze er “goedkoop” uitzien. Smalend worden ze “perenbakken” genoemd. “Tegen de lente zullen ze voor een explosie aan kleuren zorgen. Denk er nog bijna zeshonderd bomen bij en je krijgt ook in de tijdelijke situatie al een mooi en biodivers geheel”, zegt Patrick Princen.

Tellingen

De eerste schepen is ervan overtuigd dat gebruikers en bewoners er plezier aan zullen beleven. Dit voorjaar komen er ook tellingen op de sluiproutes die door de invoering van eenrichtingsverkeer zijn ontstaan. Vooral de knip op de Zwartzustersvest, de stops in Nekkerspoel en de files op onder meer de Battelsesteenweg zorgen voor frustratie en kritiek. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen