RiksjaRijders met hun passagiers voor de start van een fietstochtje.© rr

RiksjaRijders verdrievoudigen aantal ritten

Antwerpen -

RiksjaRijden is een initiatief dat mensen die minder mobiel zijn via aangepaste fietsen op uitstap neemt. Al honderden deelnemers genoten van zo’n rit met een riksja en dit jaar zal dat volgens de initiatiefnemer verdubbelen of zelf verdrievoudigen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. District wil riksja’s inzetten voor vervoer minder mobiele mensen, minister De Sutter test er eentje uit

RiksjaRijden is een idee van Luc De Rooms van AXI vzw.

Luc De Rooms.© Walter Saenen

“In oktober 2021 kwam ik op het idee om individuele riksja’s aan te bieden in een deelsysteem voor mensen die zich niet makkelijk kunnen verplaatsen”, zegt De Rooms. “Tijdens de Week van de Vrijwilliger vorig jaar deed ik met AXI een oproep naar vrijwilligers om de riksja’s te besturen. Dat was zeer succesvol. Deze vrijwilligers of RiksjaRijders bezorgen minder mobiele mensen een leuke uitstap zodat ze weer de wind in de haren kunnen voelen naar plekjes vol herinneringen. Onze riksjafietsen reden vorig jaar al in Ekeren, Antwerpen-Noord, Linkeroever en Antwerpen Zuid, met escapades in Kasterlee, Melsele en Vilvoorde.”

De Rooms is blij met het geweldige startjaar in 2022, maar verwacht dat voor dit jaar het aantal ritten verdubbelt of zelfs verdrievoudigt. “Want ook in Berendrecht, Wilrijk en Borgerhout zal het deelsysteem van AXI vzw aanwezig zijn”, zegt De Rooms. “Er lopen nog gesprekken met woonzorgcentra in Berchem, Kalmthout, Stabroek en zelfs Mechelen. Diverse organisaties die mensen met beperkingen ondersteunen, toonden hun interesse.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen