© BFM

Kraan valt tegen appartementsgebouw in Borsbeek: één appartement onbewoonbaar, geen gewonden

Borsbeek -

In Borsbeek is vrijdagmiddag een bouwkraan gekanteld tijdens een manoeuvre op een werf, en vervolgens tegen een aanpalend appartementsgebouw terechtgekomen. Er vielen geen gewonden. De kraan zal in de nacht van vrijdag op zaterdag worden weggehaald. Eén appartement is onbewoonbaar verklaard, de vijf bewoners van het gebouw worden opgevangen.

nelo, fisp

Rond 14.15 uur kreeg politiezone Minos een melding over een omgevallen bouwkraan aan de Jozef Reusenslei in Borsbeek. “De kraan stond op een kleine werf tussen twee gebouwen en was bezig met het bouwen van een nieuwe woning”, legt commissaris Sven Verbaenen van politiezone Minos uit. “De eerste verdieping van de nieuwbouw was al afgewerkt. Op het moment dat de kraan een lading stenen bovenop de eerste verdieping wilde plaatsen, viel ze om.”

“Vanuit mijn bureau zag ik de kraan rare bewegingen maken”, getuigt Jolien Hermans, die aan het werk was in de buurt en alles zag gebeuren. “Met een krak, veel lawaai en gedonder is ze dan naar beneden gevallen. Ik zag de werkmannen van het dak springen. Het zag er heel indrukwekkend uit, maar gelukkig raakte niemand gewond.”

(Lees verder onder de foto.)

© BFM

De bouwkraan van 21 meter hoog belandde tegen een appartementsgebouw van drie verdiepingen hoog. Enkel het bovenste appartement van Bilal en zijn gezin raakte achteraan beschadigd. “Mijn vrouw en kind waren binnen op het moment dat de kraan viel, ik was buiten in de garage”, vertelt Bilal. “Mijn vrouw hoorde een enorme knal. Haar eerste reflex was dat op straat een accident gebeurd zou zijn, maar buiten was niets te zien. Het is pas toen we de schade binnen in ons appartement opmerkten dat we begrepen hoe ernstig het was.”

Het appartementsgebouw werd onmiddellijk ontruimd. Wonder bij wonder raakte niemand bij het incident gewond. De vijf bewoners - het gezin van Bilal, Jenny (eerste verdieping) en Roger (gelijkvloers) - werden ondergebracht bij verzekeringskantoor Van Dijck aan de overkant van de straat. “Hoewel we niet bij ons verzekerd zijn, zijn we hen meteen te hulp geschoten met advies”, zeggen de medewerkers van het kantoor.

Onbewoonbaar

Hoe groot de schade is, is voorlopig nog onduidelijk. “Firma Michielsens is ter plaatse en zal de kraan vannacht al weghalen”, zegt Verbaenen. “De kraan heeft voornamelijk het bovenste appartement (het appartement van Bilal, red.) beschadigd. Enkele bakstenen zijn daar naar beneden gekomen. Verwacht wordt dat bij het weghalen van de kraan ook een deel van het dak zal worden beschadigd. Hun appartement is momenteel onbewoonbaar verklaard.”

(Lees verder onder de foto.)

© BFM

Bilal kan met zijn gezin kan dankzij de verzekering al voor drie nachten terecht in het Ibis-hotel. Verdere opvang wordt nog bekeken. “Ook de bewoners van de eerste verdieping en de gelijkvloers hebben opvang voor komende nacht. Morgen zal een stabiliteitsingenieur moeten bekijken of er geen structurele schade is”, aldus de politie.

Hoe het incident is kunnen gebeuren, wordt verder onderzocht. De bouwkraan stond al een drietal maanden op de werf. Om de schade te beperken bij het weghalen van de kraan zal de arm eerst worden afgeslepen, waarna het overige deel zal worden rechtgetrokken. Door de werken is de Jozef Reusenslei tot zaterdagochtend afgesloten voor alle verkeer.

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen