Kunstenaar Erik Willems maakte eind vorig jaar zoveel ‘Antwerpse’ schilderijen dat hij 5.000 euro kon overmaken aan Yolande Avontroodt en Koen Maertens van Oscare. — © Ludo Moens
Oscare-directeur Koen Maertens blikt terug op ‘dramatisch’ jaar, maar trekt zich op aan vele donoren: “Fantastisch al die giften”
Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens in Merksem, maakte de balans op van een dramatisch jaar 2022. “Gelukkig kregen we steun van onze vele vrijwilligers en donoren met erg diverse acties”, aldus een dankbare directeur Koen Maertens en voorzitter Yolande Avontroodt.
Het voorbije jaar stond in het teken van het twintigjarig bestaan van het nazorgcentrum in een zijstraat van de Bredabaan, met als hoogtepunt het symposium in het Provinciehuis van Antwerpen. “Wat begon als het Greet Rouffaerhuis, met de focus op alle nazorg onder één dak, groeide uit tot Oscare, een organisatie met naast die nazorg ook ruimte voor preventie, research en opleiding”, vat de evolutie Maertens samen.
Koen Maertens, directeur van Oscare. — © Ludo Moens
Waarom was 2022 dan zo dramatisch? “Minstens 76 mensen stierven door woningbrand”, aldus Maertens. “Mede door de energiecrisis waren er niet enkel meer slachtoffers bij woningbranden, ook het aantal CO-vergiftigingen steeg fors. Dit ondanks de campagne die we voerden met het Antigifcentrum en diverse partners waaronder Netwerk Brandweer en Stichting Brandwonden. Campagne voeren en sensibiliseren rond brandpreventie en CO is actueler en noodzakelijker dan ooit.”
De Oscare-eindejaarscampagne rond vuurwerk, en de vraag naar een totaal vuurwerkverbod voor particulieren, haalde een groot bereik in de pers. “We blijven ijveren voor sensibilisering met dit jaar de focus op een nieuwe gevaarlijke trend, vuurwerkbommetjes op school. We willen de dialoog aangaan met studenten, scholen én de overheid om deze kwalijke trend te stoppen”, zegt Maertens.
Guillaume Van der Stighelen en Christian Van Strydonck zongen voor de Oekraïense wondzorgexpert Ihor Vittenko. — © Ludo Moens
1.400 patiënten
Oscare zag het aantal patiënten in 2022 gevoelig stijgen. Zo’n 1.400 mannen, vrouwen en kinderen werden in de Van Roiestraat behandeld voor brandwonden en littekens. In de categorie 0-18 jaar steeg het aantal met 22%.
Oscare leidt ook mensen op om brandwonden te helpen verzorgen. “In 2022 konden we, samen met onze opleidingspartner Universiteit Antwerpen, eindelijk de certificaten van 2020-2021 en 2021-2022 uitreiken aan een tiental gediplomeerde wondzorgexperten”, aldus de directeur.
Het beste nieuws kwam van de vele acties die mensen voor Oscare ondernamen. Want de financiering van het centrum blijft een uitdaging. Zo organiseerden creatieve duizendpoot en GvA-columnist Guillaume Van der Stighelen met zijn kameraad Christian Van Strydonck – zelf brandwondenpatiënt – en hun covergroep Shots een benefietconcert voor Oscare. Een deel van de opbrengst overhandigde Oscare-directeur Koen Maertens op zijn beurt aan Mission Ihor Vittenko.
“Ihor is een Oekraïner die al decennia in ons land woont (Destelbergen) en werkt als wondzorgexpert”, legt Maertens uit met veel respect. “Hij maakte het sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne tot zijn missie om landgenoten in nood te ondersteunen met medisch materiaal en hulpmiddelen.”
5.000 euro via kunsbenefiet
Erik Willems, bekend van De Vogelenzang in ’s-Gravenwezel en de jongste jaren ook erg actief als kunstenaar, organiseerde voor het tweede jaar op rij een succesvolle benefiet voor Oscare. Zijn op maat gemaakte artistieke canvassen met al dan niet Antwerpse spreuken werden bijzonder gesmaakt. Een erg dankbare dorpsgenote Yolande Avontroodt, tevens arts en voorzitter van Oscare, nam een cheque van liefst 5.000 euro in ontvangst.
Bijzonder is de actie van Sirinthorn Tapwongs, de Thaise chef van restaurant Mu Daeng. Ze startte in Schilde, maar heeft intussen ook filialen in Brasschaat en Emblem. Ze vroeg haar gasten naar aanleiding van de opening van haar nieuwe restaurant geen bloemen te schenken maar een gift te doen aan nazorgcentrum Oscare. “Ik heb na een ongeval met kokende olie in m’n keuken zelf ervaren wat voor goed werk Oscare levert”, getuigt de sympathieke chef-kok.
Ook Wally Rocking, de ambassadeur van het Kinderbrandwondenfonds, het kinderfonds van Oscare, organiseerde een benefietshow in Schouwburg Noord in Merksem. Samen met zijn echtgenote Peggy, zoon Jordy, Michael, Diana More en Wouter Survani haalde hij zo 2.500 euro op ten voordele van Oscare.
De Thaise chef-kok Sirinthorn Tapwongs raakte enkele jaren geleden zelf ernstig verbrand en werd toen verzorgd door Oscare. Uit dankbaarheid zette ze zopas zelf ene benefietactie op. — © Ludo Moens
Clown en allroundartiest Wally Rocking met gezelschap staken ook een benefiet in elkaar voor Oscare. — © Ludo Moens
Hoofdpunten
Raoul d’Udekem d’Acoz, oom van koningin Mathilde, overleden
Wat doen Vlaamse comedians als er jonge kinderen in de zaal zitten? Alex Agnew: “Ik waarschuw ouders met een grappige noot”
Verdachte (33) opgepakt voor dood van Oostendse vrouw (64) die werd gevonden in Koewacht
Jana Elza Wuyts schrijft vervolg op eerste boek over Spaanse berghond Boef: “We zijn extreem lang radeloos geweest”