In het Speelkaartenmuseum gingen de kinderen zelf aan de slag met een drukpers.© BERT DE DEKEN

Studenten lerarenopleiding helpen lagere school uitbreken: “Leuker dan een rondleiding”

Turnhout -

De kinderen van basisschool Sint-Jozefcollege in de Pieter De Nefstraat in Turnhout kregen voor een keertje les op unieke locaties in de stad. Leerkrachten in spe van hogeschool Thomas More brachten in die nieuwe omgevingen verhalen tot leven.

Wouter Adriaensen

Leren rekenen in een speelgoedwinkel, een raptekst met allerlei werkwoorden schrijven op café of een tekenles in een museum. Het is een keertje wat anders dan die vier duffe klasmuren. Het is al de vijfde keer dat de Lerarenopleiding Lager Onderwijs van hogeschool Thomas More dit project organiseert voor haar eerstejaarsstudenten.

“De bedoeling dit jaar is dat ze een verhaal tot leven brengen op een bijzondere locatie in Turnhout”, vertelt docente Ann Marie Vanmeerbeeck. “Dat gaat van de Stadsboerderij tot cinema UGC. Voor de meeste studenten die niet van hier afkomstig zijn is dat ook een ontdekking. En voor kinderen is het aantrekkelijker om al doende iets te leren.”

Dat wordt bevestigd door Damvan en Reda. Op de eerste verdieping van het Speelkaartenmuseum zijn zij in de weer met een drukpers. “We hebben een kaartje gemaakt, eerst op papier en daarna gedrukt”, klinkt het enthousiast. “We waren hier al wel een keertje geweest, voor een rondleiding. Maar zo’n activiteit is toch leuker.”

Strijd om de hartenkoningin

Studente Sanne Hoogendooren begeleidt de kinderen. “We hebben het boek De strijd om de hartenkoningin van Tonke Dragt gekozen als thema”, legt zij uit. “In het museumcafé brengen we de kinderen tekentechnieken bij. Ze tekenen een koning die het hart van de koningin probeert te veroveren of de reactie van de koningin daarop. In hun gedrukte kaartjes boven moeten ze ook kenmerken van het verhaal integreren. Daar werken we vooral rond symmetrie.”

De studenten moesten op voorhand hun leerstof aftoetsen met de leerplannen. Daarnaast hadden ze contact met de klasleerkrachten en gingen ze een les observeren in het Sint-Jozefcollege. Directrice Annemie Daemen wou graag samenwerken met de lerarenopleiding. “Door een verhaal tot leven wekken op een locatie in Turnhout werken de studenten op een andere manier aan taal met onze kinderen. Daar leren onze kinderen heel veel uit. En ze ontdekken nieuwe en voor hen vaak onbekende plekken in de stad.”

In café Chaos schreven de kinderen een raptekst die ze nadien op het podium voor de andere groepen brachten.© BERT DE DEKEN

Docente Ann Marie leidde de dag in goede banen, studente Sanne verzorgde een van de activiteiten in het Speelkaartenmuseum.© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners