Het gebouw waar vroeger Hippos zat, was voorheen bierhal De Salamander. Het is dus eigenlijk gebouwd als feestlocatie.© kma

Aanvraag voor feestzaal, géén disco, in vroegere paardenwinkel Hippos, tot jaren tachtig nog Beierse bierhal Salamander

Oostmalle -

Beverly Food & Beverages heeft een vergunningsaanvraag gedaan voor een feestzaal in de vroegere paardenwinkel Hippos in de Lierselei in Oostmalle. De omwonenden zijn ongerust dat er een dancing komt. Volgens zaakvoerder Jurgen Bevers is die vrees onterecht. “We mikken echt op een feestzaal voor bedrijfsfeesten, trouwers en voor onze eigen opleidingskeuken.” Vroeger was het gebouw trouwens vermaard als bierhal Salamander.

Kristin Matthyssen

Raadslid Lennert Vorsselmans (Progressief Malle) polste op de gemeenteraad van Malle naar het dossier. Het openbaar onderzoek waarbinnen je bezwaren kan indienen is al afgelopen, maar volgens Vorsselmans lazen veel omwonenden pas nu het geel bord. Nu The Missing Link en ’t Hofke binnen een half jaar sluiten, vrezen sommige omwonenden dat het uitgaansgebeuren zich naar de Lierselei gaat verplaatsen. Ze vragen rekening te houden met parkeerplaatsen, mobiliteit en het achterliggend waardevol bos.

Alle Salamanders zagen er vroeger hetzelfde uit. Binnen dronken de mensen Salamanderbier uit Buggenhout.© rr

Volgens burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) werden alle directe aangrenzende omwonenden op de hoogte gebracht via een aangetekend schrijven zoals de procedure voor een openbaar onderzoek vereist. “De aanvraag gaat wel degelijk om een feestzaal en niet om een discotheek. Met de mobiliteit en parking houden wij zeker rekening. In 2020 was er een eerste aanvraag voor een feestzaal, en die is juist op die aspecten gecrasht, vandaar nu deze tweede gewijzigde aanvraag.”

Een sigarenbandje van bierhal Salamander.© rr

Op zich was iedereen het erover eens, dat een grote feestzaal wel nog iets is dat Malle kan gebruiken. Raadsleden Gert Peeters (DBM) en Kris Mintjens (OostWest) verwezen naar de geschiedenis van het markant gebouw. Voor het een paardenwinkel werd, was het jarenlang baancafé De Salamander. Brouwerij Bosteels uit Buggenhout richtte tussen 1958 en 1964 vier Salamanders in Vlaanderen op naar het concept van de Beierse bierhallen: in Buggenhout (waar Bosteels nog steeds gevestigd is), Ingelmunster, Oostmalle en Maasmechelen. Tal van artiesten traden er op, van Gaston&Leo over Jacky Lafon, Yvonne Verbeeck, Vader Abraham tot Freddy Breck.

De Salamanders moesten de sfeer van Beieren ademen. Het was er elke dag Oktoberfeest.© rr

“Dat podium is er nog steeds”, vertelt Jurgen Bevers, die zijn aanvraag wil toelichten. “We willen het gebouw niet afbreken maar wel renoveren. Dat hoog kenmerkend plafond in hout zorgt voor een speciale sfeer. Het is de bedoeling om er een feestzaal voor trouwfeesten maar ook zeker bedrijfsfeesten van te maken.” Als een van de grootste eventcateraars van de Benelux heeft Beverly Food & Beverages soms tweeduizend mensen aan de slag in het weekend. “Die moeten allemaal opgeleid worden, en onze opleidingskeuken zou ook in deze feestzaal komen. Qua parking zitten we goed. Vroeger kwamen ze hier met bussen naar de Salamander, dus er is plaats genoeg.”

Ook in Zoersel zijn er niet veel grote feestzalen meer. Daar sloot vorig jaar nog De Smoutmolen.

Beverly Food & Beverages plant hier een feestzaal.© kma

Een typische Salamander-toog.© rr

De Salamander in Maasmechelen.© rr

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners