© rtv

Populair dorpscafé De Mèt moet deuren sluiten: “Dure energie treft horeca twee keer”

ARENDONK -

Het “café met het beste terras van Arendonk” moet noodgedwongen de deuren sluiten. Uitbater Ed Tops (47) van café De Mèt heeft zelf de boeken neergelegd. “Maar ik vrees dat nog meer collega’s gaan volgen. Onze sector heeft het heel moeilijk vandaag”, zegt Ed.

Eddy Meulemans

Zeven jaar lang was café De Mèt op de Vrijheid in Arendonk een goed draaiende staminee met een gezonde klantenmix van jong en oud. Zeker bij mooi weer was het the place to be, of zelfs een beetje de place m’as-tu vu van Arendonk: met een groot terras midden op de markt, badend in de zon, waar je iedereen ziet en door iedereen gezien wordt.

“Op café gaan is luxe”

Na twee stille coronajaren maakte De Mèt aanvankelijk een goeie doorstart. “Maar dan kwam de energiecrisis en die heeft ons als horecaondernemers twee keer getroffen”, zegt caféhouder Ed. “Door de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen zijn onze kosten enorm toegenomen, maar zitten ook onze klanten krap bij kas en gaan ze daardoor minder op stap. Op café gaan is luxe voor de mensen. En als je het financieel niet te breed hebt, is dat het eerste waar je op bespaart. Tal van vaste klanten die vroeger wekelijks bij mij aan de toog zaten, komen nu nog maar één of twee keer per maand.”

Toch is de dure energie niet de enige reden. “Sinds het einde van corona zijn er zo veel feestjes die moeten worden ingehaald dat er elke week wel fuiven, festivals of gratis vaten zijn. Ook de vele pop-upcafés hebben de ‘gewone’ horeca geen goed gedaan. Al die dingen samen maken dat de balans naar de verkeerde kant is doorgeslagen, met almaar stijgende kosten en dalende inkomsten. Om nog rendabel te werken zou ik minstens 6 euro voor een glas wijn en 3,50 euro voor een pint bier moeten vragen. Maar wie kan of wil die prijzen nog betalen? Zeker voor jongeren is dat niet haalbaar.”

Afscheidsfeest

Het gevolg is dat Ed vorig weekend met pijn in het hart een dubbel afscheidsfeest vierde in zijn populaire staminee: vrijdag voor zijn “vele fantastische medewerkers en ex-medewerkers” en zaterdag voor zijn klanten. “De feestjes waren plezant, maar ook emotioneel”, zegt hij. “Ik heb deze job zeven jaar lang met heel veel plezier gedaan. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt. Er zijn vele traantjes gevloeid.”

Een op de drie bedreigd

Of we hem ooit nog opnieuw achter de tapkraan zien staan in Arendonk? “Ik wil nu vooral even niets doen en genieten van de rust: gewoon samenzijn met mijn familie, iets waar ik de voorbije jaren zelden of nooit tijd voor had. De horeca ligt me nog altijd na aan het hart. Ik blijf ook een ondernemer die bereid is hard te werken en vele uren te kloppen, maar je moet er wel voor beloond worden. En dat is vandaag, met de hoge kosten en de vele regeltjes die de overheid ons oplegt, heel moeilijk geworden. De Mèt is nu failliet, maar volgens mijn advocaat gaan er nog heel wat volgen. Een op de drie is bedreigd, zegt hij.”

Wat er met het café zelf gaat gebeuren, is nog niet geweten. Het horecapand is eigendom van brouwerij Inbev en komt wellicht zeer binnenkort opnieuw te huur.

“Om nog rendabel te kunnen werken zou ik minstens 6 euro voor een glas wijn en 3,50 euro voor een pint bier moeten vragen”, zegt caféhouder Ed.© EMA

Hoewel café De Mèt tot vandaag een goed draaiend dorpscafé was, blijven de rolluiken voorlopig naar beneden.© EMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen