De steen.© rr

Gedenksteen verhuist van Vrijdagmarkt naar districtshuis Merksem

Merksem -

Merksem heeft een belangrijke gedenksteen terug naar het eigen district gehaald. De steen staat voor de onafhankelijkheid van Merksem in 1561. De gedenksteen is hersteld nadat hij veel schade had opgelopen op de Vrijdagmarkt.

Rebecca Van Remoortere

In 1561 verkocht Jan Van Glimes, markies van Bergen-op-Zoom en baas van de Heerlijkheid Schoten, Merksem aan de toenmalige Antwerpse burgemeester Antoon van Stralen en wel voor 43.000 gulden. Die koop werd bezegeld op de Vrijdagmarkt.

De aankoop van de gemeente Merksem werd in 2011, dat is 450 jaar na de feiten, herdacht met de onthulling van een gedenksteen op de Vrijdagmarkt door toenmalige ‘burgemeesters’ Gilbert Verstraelen en Harrie Hendrickx. Om de onafhankelijkheid van Merksem te vieren werd 23 mei meteen uitgeroepen tot Merksemse feestdag.

Maar door de drukte van het verkeer op de Antwerpse Vrijdagmarkt versleet de steen razendsnel, de mooie gravure en de tekst werden zo goed als onzichtbaar. De Vrijdagmarkt staat ook voor een grondige heraanleg waardoor de toekomst van de gedenksteen onzeker was. “Onder mijn impuls als bevoegde districtsschepen van Cultuur besliste het Antwerpse en het Merksemse districtsbestuur de steen te redden. Hij werd verwijderd, werd gerestaureerd en werd overgebracht naar het districtshuis waar hij nu een veilig en mooi onderkomen heeft”, zegt districtsschepen van Cultuur Dominique Kums (Vooruit).

De gedenksteen op de Vrijdagmarkt werd recent overgebracht naar het districtshuis van Merksem waar alle bezoekers van het districtshuis hem kunnen bewoneren. De firma die de steen toen gegraveerd heeft, heeft dat nu opnieuw gedaan waardoor de tekst opnieuw leesbaar is. (rvre)

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners