© BELGA

Malinwa zonder geschorste Defour: “Meedoen voor de top 8? Dan moeten we buitenshuis eens bevestigen”

Zoek zaterdagavond in Westerlo niet naar Steven Defour (34) op de bezoekersbank. De KV Mechelencoach zit een schorsing uit na zijn reactie tegenover de scheidsrechter op de vorige speeldag. “Ik heb mijn zegje gedaan in de online meeting met het Bondsparket. Verdere commentaar haalt nu niets meer uit”, sloot de Mechelaar het hoofdstuk af op zijn wekelijkse persbabbel.

Diederik Geypen

Waar Defour de wedstrijd tegen Westerlo zal volgen is nog een vraagteken. “Ik weet zelfs niet of ik naar Westerlo afzak”, liet de oefenmeester vrijdagmiddag verstaan. “Alles is reeds doorgesproken, de puzzel is gelegd. ’s Middags lunchen we sowieso nog met iedereen op de club.”

“Natuurlijk sta ik liever in de dug-out, om eventueel dingen bij te sturen. Maar Fred (Vanderbiest, red.) en Gunther (Van Handenhoven, red.) weten heel goed wat ze doen. We spreken dezelfde voetbaltaal. Of ik met hen in verbinding zal staan via de gsm? Neen, ik mag geen contact hebben met mijn bank.” (grijnst)

LEES OOK. KV Mechelen-coach Steven Defour moet twee wedstrijden in de tribune zitten

© BELGA

Na de zege op de vorige speeldag tegen Kortrijk ging Defour zijn ongenoegen uiten bij scheidsrechter Arthur Denil. De jonge arbiter duwde hem een rode kaart onder zijn neus. De tussenkomst van het Bondsparket leverde Defour vervolgens een schorsing van twee speeldagen effectief op, en drie duels met uitstel. “Ik denk dat de beelden voor zich spreken. Daarover heb ik mijn zegje kunnen doen in de digitale meeting met het Bondsparket”, kwam Defour kort terug op de bewuste fase. “Voorts geef ik er geen commentaar meer op. Dat haalt toch niets meer uit.”

Strijd om de top 8

De zeges tegen KV Oostende en KV Kortrijk gaven Malinwa ademruimte. De club kan de blik weer naar boven richten. Met de drie punten uit de partij tegen Charleroi die KV nog tegoed heeft, bedraagt de achterstand op Westerlo slechts drie punten. Een sleutelmatch met het oog op de Europe play-offs kondigt zich aan. “Dan moeten we wel eens bevestigen op verplaatsing”, gaf Defour terecht aan. “Iedereen weet hoe bij ons de vork aan de steel zit (21 op 36 thuis, 4 op 30 uit). Buitenshuis ontbreken we te vaak de juiste mindset. De wil om vooruit te gaan en goals te maken, die we Achter de Kazerne zo vaak tonen, moeten we meenemen naar Westerlo (waar KV op een uitverkocht bezoekersvak, goed voor een 900-tal meegereisde supporters, kan rekenen, red.).”

© BELGA

De heenmatch, die eindigde op 5-4 in het voordeel van de Kakkers, was memorabel. “Hoe we op een kwartier tijd een uitzichtloze situatie bij een 2-4-achterstand ombogen, was ongezien. Met Standard speelde ik eens 4-4 gelijk in Brugge na een 4-1 achterstand, maar dit was nóg straffer.” Lyle Foster maakte in de heenwedstrijd een van de Westelse goals. Met de Zuid-Afrikaan, die voor 11 miljoen euro naar het Burnley van Vincent Kompany verhuisde, hoeft KV geen rekening meer te doen. “Foster was een belangrijke speler, maar Westerlo heeft genoeg kwaliteiten om zijn vertrek op te vangen”, oordeelde Defour. “Of Jonas De Roeck zijn systeem nu gaat aanpassen, zullen we morgen zien.”

Situatie Engvall

Vanlerberghe zit na zijn hartprobleem opnieuw in de selectie. Bolingoli (geschorst), Bijker (kuit), Storm (quadriceps) en Hairemans (ziek) ontbreken. Met de afwezigheden voorin een kans voor Gustav Engvall om zich nog eens te tonen zou je denken, al liet de Zweed in de Scandinavische pers verstaan teleurgesteld te zijn om de weinige speelminuten die hij krijgt. “Kansen krijg je niet, die verdien je”, was de duidelijke repliek van Defour. “De rest is intern besproken. Of dit stilaan het einde is van zijn Mechelse verhaal? We zullen zien hoe Gustav – die met interesse uit Scandinavië schermt – en de club erover denken. Wat er na Westerlo gebeurt, kan ik nu niet voorspellen.”

MEER OVER KV Mechelen