Jonge garde van Vaarttheater schiet meteen raak: indrukwekkend eerbetoon aan getorpedeerde USS Indianapolis

Schoten -

Toneelkring Volharding heeft in haar 85-jarige geschiedenis, al straffe staaltjes laten zien in het Vaarttheater. Maar met ‘Samen uit, samen thuis’, het regiedebuut van Idhuna Degryse en Yasmine Patijn, wordt toch weer een grens verlegd. Zelden werd een wapenfeit uit de oorlogsgeschiedenis historisch zo correct en met de juiste emoties op de scène gebracht. Er staat daar langs het kanaal Dessel-Schoten alweer een nieuwe generatie gepassioneerde theatermakers klaar.

Jan Auman

Matthias Spapen, auteur van deze theatertekst en één van de hoofdrolspelers, is al van jongsaf geïntegreerd door wat er met de USS Indianapolis is gebeurd in de buurt van de Filipijnen. De kruiser van de US Navy werd in 1945 getorpedeerd door een Japanse onderzeeboot.

“De 1200 bemanningsleden gingen door de hel”, weet Spapen na uitvoerige research. “Vorig seizoen wijdde ik al een monoloog aan het laatste schip dat ten onderging tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit nieuwe stuk vertel ik een stukje historisch juist omkaderde fictie aan de hand van het verhaal van vier matrozen. Ik hoop dat we de Indianapolis en haar bemanning eer aandoen.”

“Wees daar maar zeker van”, getuigt onder meer Schotens ereburgemeester Harrie Hendrickx, één van de vele toeschouwers die wild enthousiast reageerden na de avant-première.

“Dat doet me plezier, want we zijn hier ruim een half jaar mee bezig geweest”, vertelt Idhuna Degryse (38). De juf op de Sint-Ludgardisschool is net als de hogeschoolstudente Yasmine Patijn (22) toe aan haar regiedebuut.

De twee regisseurs Idhuna Degryse en Yasmine Patijn, met in hun midden Tom Van Eynde en Stijn Soetewey; twee van de vier matrozen, aan de toog van de kantine van het Vaarttheater, waar ze nu Bootjes Bier serveren.© JAA

Multimedia

Het duo levert geen half werk af. De dialogen op de scène vinden plaats in een bewust sober gehouden decor met slechts vier barkrukken. De live acteerprestaties worden afgewisseld met vooraf zelf opgenomen films waarin de vier mariniers opnieuw opduiken naast een legioen figuranten in prachtige kostuums. Voor één van de filmpjes reed de Volharding-ploeg zelfs naar de kust.

“Onze hoofdrolspelers Yannick Simons, Matthias Spapen, Tom Van Eynde en Stijn Soetewey moeten zowat het volledige spectrum aan menselijke emoties vertolken en leveren een glansprestatie”, aldus de vrouwelijke regisseurs.

Authentieke uniformen

Door weer en wind, onder meer langs het kanaal Dessel-Schoten, trokken regisseurs en acteurs eropuit om filmpjes op te nemen, die tijdens de voorstelling getoond worden.© Vaarttheater

“Dat het er allemaal zo levensecht uitziet, is mede te danken aan de in de Tweede Wereldoorlog echt gebruikte marine-uniformen die we vanuit de Verenigde Staten lieten overvliegen. Met dank aan WO II-kenner en -verzamelaar Mike Couvreur. Mijn tante Rosa Degryse reconstrueerde eigenhandig de zwemvesten die onze acteurs dragen op basis van oude foto’s”, aldus een dankbare Idhuna.

“In één van de films, paraderen de figuranten met prachtige hoeden uit de collectie van Karen Rummens. Het draagt allemaal bij tot de uitstraling van deze productie.”

Om het publiek in de juiste sfeer te brengen, hebben de medewerkers van Volharding de kantine van het Vaarttheater ingericht als Amerikaans danscafé. Dat deed ook dienst als filmset. Tijdens de pauze krijg je gepast Bootjes Bier geserveerd, dat de Antwerpse Brouw Compagnie maakt als eerbetoon aan de Red Star Line. (jaa)

‘Samen uit, samen thuis’ wordt nog opgevoerd in het Vaarttheater op 27, 28 en 29 januari. Wegens groot succes werden extra voorstellingen toegevoegd op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari. www.vaarttheater.com

© RR

Het Vaartheater beschikt over ene knappe gezellige eigen schouwburg aan de Heikantstraat.© JAA

© JAA

De USS Indianapolis op archiefbeeld.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners