Oppositieleiders Stefaan Deleus (CD&V), Marc Hendrickx (N-VA) en Thijs Verbeurgt (Vooruit) eisen snel duidelijkheid na de aanslagen in Mechelen, maar ze willen ook samenwerken.© Joris Herregods, Sven Van Haezendonck

Mechelse oppositie zet veiligheid op agenda na aanslagen met brandbommen: “Signaal schorremorrie gericht tegen politiek en justitie”

Mechelen -

De oppositie in Mechelen dringt aan op een debat over de veiligheid na de aanslagen met brandbommen in hartje binnenstad. “De strijd tegen de misdaad moeten we samen voeren, maar wij willen wel snel antwoorden”, zeggen ze. Begin februari bespreken de Mechelse politici verschillende incidenten tijdens een raadscommissie.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Dé vraag die Mechelen bezighoudt: wie zit er achter de aanslagen met molotovcocktails?

De aanslag met brandbommen op het Huis van de Mechelaar en het gerechtsgebouw houdt vanzelfsprekend de lokale politiek bezig. “Het signaal van dat schorremorrie is duidelijk aan justitie en politie gericht”, zegt oppositieleider Marc Hendrickx (N-VA). Hij woont in de buurt van het centrum waar de aanslagen hebben plaatsgevonden.

“De strijd tegen de misdaad moeten we samen voeren, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen”, stelt Hendrickx. Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit, sluit zich daarbij aan. “Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Wij willen een antwoord op de vragen die leven. Zonder meteen een angstsfeer te creëren, maar als er een brandbom naar het stadhuis wordt gegooid, is dat iets dat ons allen raakt”, vertelt de socialist.

Zowel N-VA als CD&V vroegen om zo snel mogelijk een commissie algemene zaken en veiligheid te organiseren, waarvan Verbeurgt voorzitter is. Die was sowieso al gepland op dinsdag 7 februari. “Als je met spoed een commissie wil organiseren, moet je die tien dagen op voorhand aanvragen”, legt voorzitter Thijs Verbeurgt uit.

LEES OOK. Mechels gerechtsgebouw loopt zware schade op na aanval met molotovcocktail: justitie en magistraat werden vorige week nog bedreigd

Link met drugswereld?

Daarom hebben alle partijen afgesproken dat het punt op 7 februari wordt behandeld. “We moeten voorkomen dat er straks brandbommen worden gegooid naar woningen”, zegt Marc Hendrickx. “Iets zegt mij dat deze aanslagen wel eens drugsgerelateerd kunnen zijn. Is het toeval dat deze aanslagen er komen nadat er eerder deze week harde taal werd gesproken in de gemeenteraad? Zijn we te dicht op bepaalde individuen hun terrein gekomen? Ik kan mij vergissen en ik wil niet op de feiten vooruitlopen, maar het valt toch wel heel toevallig samen”, vertelt Hendrickx.

Tijdens een debat in de gemeenteraad na een schietpartij rond drugs in Park Papenhof sprak onder meer burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) klare taal. Hij stelde toen dat drugs alomtegenwoordig zijn in de samenleving. “Niet alleen in Antwerpen. Uiteraard ook in onze stad, we zijn geen eiland. Evident wonen er in Mechelen mensen die van ver of dichtbij familie zijn van mensen die betrokken zijn in Antwerpen”, zei de burgemeester.

“Zoveelste incident”

“We spreken graag onze steun uit voor de burgemeester in zijn strenge reactie en de politie in het zoeken naar de daders van deze onaanvaardbare daden. Maar we kunnen er ook niet rond dat dit een zoveelste incident is in korte tijd”, zegt Stefaan Deleus (CD&V).

De fractieleider van de christendemocraten verwijst naar recente vechtpartijen aan fuifzaal De Loods en het schietincident rond drugs aan Park Papenhof. “Voorts waren er de incidenten op oudejaarsavond, waarbij vuurwerk op brandweerpersoneel werd gericht. De veiligheid van onze burgers is prioriteit nummer 1, we mogen deze incidenten niet laten escaleren”, legt Deleus uit.

LEES OOK:

Mechelse burgemeester verstrengt aanpak na vechtpartijen aan fuifzaal: “We breiden plaatsverbod uit”

Schietpartij rond drugs aan Mechels park wakkert onrust aan: “Papenhof komt niet in beeld als problematisch”

Feestvierders beschieten brandweer met vuurwerk: “Het leek wel een oorlogszone”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Mechelen