De vijf agenten riskeren lange celstraffen.© AP

“Misselijkmakende” bodycam-beelden van dodelijk incident met Amerikaanse agenten worden straks vrijgegeven, president Biden roept al op tot kalmte

In de Amerikaanse staat Tennessee zullen vrijdagavond (plaatselijke tijd) de bodycam-beelden worden vrijgegeven van het incident waarbij een 29-jarige zwaar mishandeld werd door vijf politieagenten. De beelden zijn volgens de advocaten van de familie van de man “misselijkmakend”, president Joe Biden riep alvast op tot kalmte.

jvhBron: BBC, Sky News

Tyre Nichols had een zoontje.© DeAndre Nichols via Reuters

Tyre Nichols (29) werd op 7 januari aangehouden wegens roekeloos rijden in de stad Memphis. Hij werd bij zijn arrestatie minutenlang zwaar mishandeld door vijf agenten, en overleed drie dagen later aan zijn verwondingen.

De vijf agenten, die net als Nichols zwart zijn, werden vorige week al ontslagen door de politie na een eerste onderzoek. Politiecommissaris Cerelyn Davis noemde het incident “gruwelijk, roekeloos, en inhumaan”. Het vijftal wordt ook vervolgd voor moord, zware mishandeling, vrijheidsberoving, en ambtelijk wangedrag. Ze riskeren celstraffen van 15 tot 60 jaar.

De beelden van de arrestatie zullen naar verwachting vrijdagavond (lokale tijd) vrijgegeven worden. Volgens Antonio Romanucci, een van de advocaten van de familie van Nichols werd de man “gebruikt als een menselijke piñata”, en ging het om een “onvervalst, onbeschaamd, onophoudelijk pak slaag gedurende drie minuten. De directeur van de politie van de staat Tennessee werd naar eigen zeggen misselijk toen hij de beelden zag. “Dit was verkeerd”, aldus David Rausch. “Dit was crimineel.”

Cerelyn Davis, de politiecommissaris van Memphis, riep donderdag al op tot kalmte wanneer de beelden worden vrijgegeven, en dat deed inmiddels ook de Amerikaanse president Joe Biden. “Verontwaardiging is begrijpelijk, maar geweld is nooit aanvaardbaar”, zei hij.

© ISOPIX

© AP

© Getty Images via AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER