© BELGA

Tom Waes spot op MIA’s met kritiek op zijn Antwerpse “tussentaal”: “Amai mijn botten!”

Tom Waes was op de MIA’s om een award uit te reiken, maar voor hij dat deed, moest er hem iets van het hart. De presentator van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ reageerde op de kritiek die Geert Bourgeois deze week uitte in de media. “Ik beloof u plechtig dat ik die tussentaal nooit meer zal hanteren vanaf nu. Vanaf na is ’t gewoen in ‘t plat Antwerps.”

edb

“Vooraleer ik deze prijs uitreik, zou ik me toch even graag excuseren”, begint Waes zijn presentatie van de categorie ‘Solo Man’ in perfect Nederlands. “Want deze week stonden de kranten blijkbaar vol met mensen die zich ergerden aan mijn taalgebruik. Blijkbaar zou ik een soort tussentaal hanteren.”

Waes geeft aan geen namen te noemen, maar spreekt dan toch Geert Bourgeois toe. Die liet in Knack weten dat hij de “tussentaal” van Waes in Het verhaal van Vlaanderen allesbehalve kan appreciëren. “Het Vlaams Parlement moet de VRT op de vingers tikken voor de tussentaal van Tom Waes”, zei de gewezen minister-president zelfs.

“Ik wens me toch tegenover u te verontschuldigen”, zegt Waes daarom. “En ik beloof u plechtig dat ik die tussentaal nooit meer zal hanteren vanaf nu. Vanaf na is ’t gewoen in plat Antwerps!” Zoals beloofd maakt hij zijn presentatie af in platter dan plat Antwerps. “En de winnoar is - amai mijn botte - Metejoor!”

Het zal niet de laatste keer zijn dat er zogenaamde tussentaal te horen is tijdens de uitreiking van de MIA’s. Maaike Cafmeyer presenteert in plat West-Vlaams, en ook Thuis-acteur Mathias Vergels en Natalia doen opvallend weinig moeite om hun dialect te verbergen. Bourgeois lijkt op weinig bijval te kunnen rekenen bij bekend Vlaanderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER