Spelende kinderen op de apenbrug. Is het binnenkort verleden tijd?© MOEV

Jaarlijks komen er naar schatting 10.000 jongeren naar het Weyneshof.© Erik Van Eycken

1 / 2
thumbnail: Spelende kinderen op de apenbrug. Is het binnenkort verleden tijd?
thumbnail: Jaarlijks komen er naar schatting 10.000 jongeren naar het Weyneshof.

Hindernissenparcours dreigt te moeten sluiten na klacht van buurman: financiële kater dreigt voor vzw Weyneshof

Rijmenam, Mechelen -

Een achterbuur van het Weyneshof in Rijmenam wil liever geen spelende kinderen in de achtertuin. Hij diende klacht in, oorspronkelijk tegen geluidsoverlast, later tegen het ontbreken van een omgevingsvergunning voor het hindernissenparcours op de site. Hij kreeg van de rechter gelijk. Een financiële kater dreigt nu voor vzw Weyneshof. Toch doet de gemeente Bonheiden er alles aan om de 10.000 spelende kinderen die er elk jaar komen, niet teleur te stellen.

Erik Van Eycken

Zowel oppositie als coalitie zijn het eens: de speelpleinwerking maar ook de werking van MOEV (de organisatie die leerlingen uit het kleuter-, basis- en secundair onderwijs aanzet tot sport), mag niet verdwijnen in Rijmenam. Het Weyneshof herbergt spelende kinderen sinds 1937. Naast kinderen uit eigen gemeente, is het domein vooral populair bij Mechelse organisaties en scholen. Sinds 2005 is een hindernissenparcours een van de trekpleisters, het groene domein is voor kinderen meer dan een natuurlijke ontdekkingsplaats.

De buurman klaagt over geluidsoverlast, maar vooral het ontbreken van een omgevingsvergunning ligt hem zwaar op de maag.© MOEV

Sinds 2005

Als de klagende buurman ook in maart zijn gelijk haalt, dreigt de werking volledig stil te vallen. Voor de vzw Weyneshof dreigt ook een financiële kater omdat MOEV de belangrijkste huurder is van het domein. “Ons hindernissenparcours is een grote trekpleister en werd al in 2005 geïnstalleerd. De buurman doet er blijkbaar alles aan om geen enkele vorm van lawaai vanuit het domein te krijgen. Hij stelt ook dat er om de haverklap nieuwe toestellen worden geïnstalleerd. Dat klopt niet. Uit veiligheidsoverwegingen moeten toestellen nu eenmaal regelmatig worden onderhouden, en vervangen”, luidt het bij de parcoursverantwoordelijke van MOEV.

De organisatie noemt de situatie zorgwekkend. “Eind maart moeten we onze werking kunnen opstarten. Het openbaar onderzoek voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning loopt momenteel, maar de tijd dringt.”

Het Weyneshof is een zeer populaire groene locatie.© Erik Van Eycken

Vijf voor twaalf

De buurman spitte uit dat het domein sinds 1977 ingekleurd staat als park- en niet als recreatiegebied. “Dat wordt nu natuurlijk handig uitgespeeld. In de jaren zeventig heeft men daar nooit bij stilgestaan”, klinkt het nog bij MOEV.

Of er alsnog een omgevingsvergunning zal volgen, hangt volgens fractieleider Guido Vaganée (N-VA Bonheiden-Rijmenam) af of er in het dossier belangrijke wijzigingen zijn tegen 24 maart, wanneer de rechter in beroep een uitspraak doet. “Er moet dus snel werk worden gemaakt van deze omgevingsvergunning. Is dat niet zo, zijn de kansen dat vzw Weyneshof overleeft, gehypothekeerd”, stelt Vaganée. “We vragen ook financiële hulp vanuit diverse overheden om 10.000 kinderen te kunnen herbergen. De werking van het Weyneshof mag niet zomaar stoppen. Als er niet snel iets gebeurt, is dit een ramp. Misschien moeten we opteren op een Ruimtelijk Uitvoeringsplan te maken, of een financieel noodscenario te bedenken.”

Volgens MOEV moeten de speeltoestellen regelmatig worden onderhouden of vervangen.© Erik Van Eycken

Alles doen

De rechter in eerste aanleg volgde de klacht op basis van een advies van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Toch is ook burgemeester Lode Van Looy (BR30) niet van plan het hierbij te laten. “We zullen er alles aan doen om het Weyneshof alsnog de omgevingsvergunning af te leveren. De buurman kwam er pas tien jaar geleden wonen, dus hij was zich zeer bewust van de situatie die vergelijkbaar is met mensen die vandaag vlak bij een luchthaven gaan wonen en klagen over geluidsoverlast.”

Hij stipuleert dat het cruciaal is dat kinderen in het Weyneshof plezier kunnen blijven maken. “Het domein is niet alleen voor onze gemeente, maar vooral voor kinderen een grote meerwaarde. Er zijn zelfs bedrijven die hier teambuildings organiseren. We wachten momenteel nog op adviezen van verschillende instantie, waaronder Natuur en Bos, maar gaan ervan uit dat alles op korte termijn in orde komt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners