Na het stoppen van Schoenen Pauwels staan de ruime winkelpanden nu al een tijd leeg./© RR

Gemeente steunt startende ondernemers met premie van 1000 euro

Schilde -

Op de Turnhoutsebaan en elders in Schilde en ’s-Gravenwezel staan nogal wat handelspanden leeg. Door de starterspremie fors te verhogen van 300 naar 1000 euro schakelt de gemeente een versnelling hoger om leven in de winkelcentra te krijgen.

De standaard starterspremie van maximaal 300 euro verhoogt zo tot wel 1000 euro voor ondernemers die een eerste zaak openen binnen het centrum van Schilde of ’s-Gravenwezel. Starters die een zaak openen buiten de afgetekende zones van beide handelskernen, kunnen blijven rekenen op de bestaande premie.

“Een onderneming opstarten vraagt veel engagement”, aldus initiatiefnemend schepen Marian Van Alphen (Open Vld). “In het begin vergt het vaak meer investeringen dan dat het opbrengt. Het lef om toch te gaan voor je dromen werkt aanstekelijk en dat hebben we nodig in onze handelskernen. Daarom helpen we mensen met een ondernemersidee graag op weg met deze starterspremie.”

Door deze extra premie in te voeren, erkent het lokaal bestuur het belang van startend ondernemerschap en stimuleert het in één klap zijn handelskernen.

Sheena Janssen startte op de Turnhoutsebaan onlangs met het fijne koffiehuisje Thé o d’Or. Zij komt wellicht in aanmerking voor de premie.© JAA

Geen vrije beroepen

Einddoel van deze premie-uitbreiding is: het verminderen van het leegstandcijfer, het verhogen van de slaagkansen van nieuwe ondernemingen en een duwtje in de rug voor de gemeente als winkelbestemming.

De verhoogde starterspremie is uitsluitend voorzien voor detailhandel of daghoreca. Om als daghoreca te worden beschouwd moet een zaak minstens vier uren voor 18 uur geopend zijn. Enkel ondernemers die een eerste zaak openen hebben recht op een starterspremie.

Vrije beroepen, ondernemingen in de dienstensector, medische beroepen, pop-ups en andere tijdelijke uitbatingen komen niet in aanmerking voor de verhoogde premie. De ondernemer hoeft niet persoonlijk in Schilde te wonen. De nieuwe zaak moet openen binnen de winkelkern van Schilde of ’s-Gravenwezel. (jaa)

Schepen vna Lokale Economie Marian Van Alphen (Open Vld).© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners