© RTV

Lierse politie patrouilleert voortaan met bodycams

Lier -

De maatschappij verruwt en dit uit zich ook in meer geweld tegen politie en andere hulpverleners. De lokale politie Lier investeerde daarom in bodycams, nieuwe kogelwerende vesten en een interventievoertuig met een afgescheiden celgedeelte. Het gaat om een investering van 280.000 euro.

Chris Van Rompaey

“In het nieuwe interventievoertuig, een Volkswagen SUV, zit een soort van afgescheiden celcompartiment verwerkt. Met deze zogenaamde safety- & securitykit kunnen we een verdachte veilig transporteren. De verdachte zit immers volledig geïsoleerd en afgescheiden in het voertuig, wat het voor de politieagenten veel veiliger maakt om een agressieve persoon te vervoeren”, legt korpschef Stijn Van den Bulck uit.

De verdachte zit in een afgescheiden compartiment.© Joren De Weerdt

“Verder kochten we voor alle operationele personeelsleden nieuwe kogelwerende vesten. Het draagcomfort is nu verhoogd. Bovendien worden ook bepaalde attributen zoals handboeien en een zaklamp nu op de kogelwerende vest bevestigd. Dit is ook minder belastend voor de rug. Radioposten vormen als het ware een levenslijn voor collega’s en zijn daarom essentieel. De oudere generatie radioposten hebben we door nieuwe modellen vervangen.”

© Joren De Weerdt

“En om de veiligheid van collega’s nog meer te waarborgen, hebben we ook bodycams aangekocht. Ze zorgen voor een de-escalerend effect bij interventies en hebben een ontradend effect op mogelijke verbale en fysieke agressie naar collega’s. Bovendien kunnen ze helpen om bewijzen te vergaren om zo misdrijven of andere feiten op te lossen en bieden ze een objectief beeld bij betwisting van ons optreden. Collega’s worden op deze manier dus ook extra beschermd tegen ongegronde klachten”, benadrukt Stijn Van den Bulck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier