Het voormalige café en gemeentehuis wordt een kangoeroewoning.© RR

Oud gemeentehuis van Lint wordt kangoeroewoning, gevel blijft bewaard

Lint -

Het hekwerk naast het oude gemeentehuis van Lint aan de Duffelsesteenweg verraadt de nakende werken. Het gebouw, dat sinds 2019 als bouwkundig erfgoed staat vastgesteld, wordt omgevormd tot een kangoeroewoning.

Filip Spoelders

In de 153-jarige geschiedenis van Lint heeft het pand een tijd dienst gedaan als gemeentehuis. Ook was het even een postgebouw met bijgebouwen aan de linkerzijde. “Ooit was het Café Koophandel, later het gemeentehuis. Veel Lintenaren kennen het pand aan de Duffelsesteenweg 11 in een van die twee functies. Het opschrift van het gemeentehuis prijkt zelfs nog op de statige klassieke voorgevel. Het postgebouw was in slechte staat en werd gesloopt”, legt architect Ben Martens uit.

Het gebouw met de oude aanbouw die nu is gesloopt.© RR

Voor Ben Martens Architecten zijn kantoor aan de Liersesteenweg opende, was het geïnteresseerd om in het oude gemeentehuis een architectenbureau onder te brengen. Deze plannen gingen niet door, maar nu mag Ben Martens alsnog de bouwwerken leiden.

“De eigenaar besliste om het pand zelf te gaan bewonen en het om te bouwen tot een kangoeroewoning. Dat is een woning waarbij verschillende gezinnen onder één dak wonen. Die hebben elk hun privacy maar kunnen een beroep doen op elkaars nabijheid.”

Een toekomstbeeld van de kangoeroewoning.© Ben Martens Architecten

Volgens de Lintse architect is er steeds meer vraag naar deze woonvorm. In het oude gemeentehuis zullen dus twee gezinnen gaan wonen. De vergunningen hiervoor zijn al verleend. Omdat het om een historisch gebouw voor Lint gaat, krijgt Martens veel vragen over de toekomst ervan. “Op de uitvoering van het project is het momenteel nog even wachten omdat we aannemers zoeken. Maar de Lintenaren kunnen op hun twee oren slapen: de mooie gevel van het voormalige gemeentehuis zal zeker bewaard blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners