Dirk Proost (rechts) uit Beerse mocht op de Poolse ambassade in Brussel een Pro Patria-medaille in ontvangst nemen.© RR

Dirk Proost ontvangt belangrijke Poolse onderscheiding: “Bekroning voor het Bevrijdingscomité Beerse”

Beerse -

Dirk Proost (40) uit Beerse ontving dinsdag op de Poolse ambassade in Brussel een belangrijke onderscheiding. De voorzitter van het Bevrijdingscomité in Beerse kreeg een Pro Patria-medaille opgespeld als blijk van waardering voor de herdenking van de Poolse strijders die hielpen bij de bevrijding van Beerse.

Dirk Proost is voormalig schepen en ook nog gemeenteraadslid voor Beerseplus in Beerse maar is daarnaast ook heel actief als voorzitter van het Bevrijdingscomité in Beerse. Elk jaar zet hij mee zijn schouders mee onder de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog met een uitgebreide plechtigheid aan het monument voor gesneuvelde Britse en Poolse strijders op de Heldenweg in Beerse.

De inspanningen om de gesneuvelde Poolse soldaten via het Bevrijdingscomité te herdenken, leverde Dirk Proost ook erkenning in Polen op. Rafal Siemianowski, de ambassadeur voor Polen in België, nodigde de Beersenaar uit op de Poolse ambassade. Samen met nog drie andere personen ontving Dirk Proost de Pro Patria- Medaille. Dat is volgens de Poolse ambassadeur ‘een erkenning voor verdiensten bij het cultiveren van de herinnering aan de strijd van het Poolse volk voor de onafhankelijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.’  

Dirk Proost (rechts) uit Beerse mocht op de Poolse ambassade in Brussel een Pro Patria-medaille in ontvangst nemen.© RR

Enorm trots

“Deze medaille is een bekroning van het werk dat Bevrijdingscomité Beerse verricht in de herdenking van de Poolse bevrijders die sneuvelden bij de bevrijding van onze gemeente Beerse en vele andere steden en gemeenten in Vlaanderen”, zegt een vereerde Dirk Proost. “Ik ben als voorzitter van het Bevrijdingscomité enorm trots op ons team van medewerkers. Zij halen elk jaar alles uit de kast halen om deze herdenkingen tot een succes te maken. Zonder hun inspanningen was dit niet mogelijk.”

Tijdens de ceremonie op de Poolse Ambassade in Brussel deelde de ambassadeur ook nog 56 ‘Veteran’s Grave’-plaquettes uit aan de families van Poolse soldaten begraven in België. (bvdl)

De Poolse ambassadeur in België speldt een medaille op bij Dirk Proost uit Beerse.© RR

Leden van het Bevrijdingscomité Beerse met Dirk Proost (vijfde van links) staan bij het vernieuwde monument aan de Heldenweg in Beerse.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners